8 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![W wielu małopolskich domach nie ma wigilii bez żuru z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/38/c2/65817d0ebf7a0_o_large.jpg)
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?
Małopolska
W wielu małopolskich domach nie ma wigilii bez żuru z grzybami, który jest postną wersją znanego szerzej wielkanocnego żurku z białą kiełbasą i jajkiem. Jada się także gotowany groch, również z dodatkiem kapusty. Wyjątkowym specjałem, który pochodzi z Kresów, jest natomiast słodka zupa migdałowa, którą gotuje się na mleku i ryżu, z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Zobacz, jak zrobić zupę migdałową.