7 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Tradycyjna góralska wigilia to przede wszystkim ziemniaki,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/99/c8/65817d0b1956d_o_large.jpg)
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?
Podhale
Tradycyjna góralska wigilia to przede wszystkim ziemniaki, regionalne sery oraz kapusta. Mamy więc bukty (rodzaj kopytek), moskole (rodzaj placków) czy kłóty (kapusta z ziemniakami). Warto polecić zwłaszcza bryndzylki, które powstają z bryndzy, oscypków i ziemniaków. Z wigilijnych zup jada się kwaśnicę lub barszcz. Ciekawym podhalańskim zwyczajem jest łamanie się opłatkiem posmarowanym miodem. Na Podhalu popularna jest także kapusta z grochem.
Zobacz, jak przygotować kapustę z grochem.