MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjna góralska wigilia to przede wszystkim ziemniaki,...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Podhale

Tradycyjna góralska wigilia to przede wszystkim ziemniaki, regionalne sery oraz kapusta. Mamy więc bukty (rodzaj kopytek), moskole (rodzaj placków) czy kłóty (kapusta z ziemniakami). Warto polecić zwłaszcza bryndzylki, które powstają z bryndzy, oscypków i ziemniaków. Z wigilijnych zup jada się kwaśnicę lub barszcz. Ciekawym podhalańskim zwyczajem jest łamanie się opłatkiem posmarowanym miodem. Na Podhalu popularna jest także kapusta z grochem.
Zobacz, jak przygotować kapustę z grochem.

Zobacz również

Słowacja - Ukraina LIVE! Sąsiedzi grają przed nami. Ukraińcy na musiku

Słowacja - Ukraina LIVE! Sąsiedzi grają przed nami. Ukraińcy na musiku

Olecko: Turniej Tenisa Ziemnego Dzieci [WIDEO]

Olecko: Turniej Tenisa Ziemnego Dzieci [WIDEO]

Polecamy

Pielgrzymka Krakowska. Poznajcie ks. Adama Kurdasa z Wspólnoty II Śródmiejskiej

Pielgrzymka Krakowska. Poznajcie ks. Adama Kurdasa z Wspólnoty II Śródmiejskiej

Krakowscy radni KO z niepokojem o CPK: "Boimy się, że zaszkodzi Krakowowi"

Krakowscy radni KO z niepokojem o CPK: "Boimy się, że zaszkodzi Krakowowi"

Wypadek w Olkuszu. Piesza została potrącona w centrum miasta

Wypadek w Olkuszu. Piesza została potrącona w centrum miasta