MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak na Podlasiu, tradycyjną potrawą wigilijną na...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Lubelszczyzna

Podobnie jak na Podlasiu, tradycyjną potrawą wigilijną na Lubelszczyźnie jest kutia, która przybyła do nas z Kresów. Lubelska kuchnia dała nam także inne wyśmienite specjały, które tradycyjnie jadało się tam właśnie podczas wigilii. Należą do nich m.in. pierogi z kaszą gryczaną oraz kulebiak, czyli duży drożdżowy pieróg, faszerowany kapustą.
Zobacz, jak zrobić kulebiaka.

Zobacz również

Mbappe nie zagra z Holandią? UEFA nie dopuści go do występu w masce

Mbappe nie zagra z Holandią? UEFA nie dopuści go do występu w masce

Asysta Messiego pomogła Argentynie rozpocząć Copa America od zwycięstwa [WIDEO]

Asysta Messiego pomogła Argentynie rozpocząć Copa America od zwycięstwa [WIDEO]

Polecamy

Mirosław Ziętarski marzy o złocie w Paryżu i dwudziestym medalu dla biało-czerwonych

Mirosław Ziętarski marzy o złocie w Paryżu i dwudziestym medalu dla biało-czerwonych

Co za dzień Polaków! Rzeszutek mistrzem Europy, cztery medale pływaków

Co za dzień Polaków! Rzeszutek mistrzem Europy, cztery medale pływaków

Znów świetna Kaczmarek, znacznie lepszy Fajdek! Dobre wyniki Polaków

Znów świetna Kaczmarek, znacznie lepszy Fajdek! Dobre wyniki Polaków