MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak na Podlasiu, tradycyjną potrawą wigilijną na...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Lubelszczyzna

Podobnie jak na Podlasiu, tradycyjną potrawą wigilijną na Lubelszczyźnie jest kutia, która przybyła do nas z Kresów. Lubelska kuchnia dała nam także inne wyśmienite specjały, które tradycyjnie jadało się tam właśnie podczas wigilii. Należą do nich m.in. pierogi z kaszą gryczaną oraz kulebiak, czyli duży drożdżowy pieróg, faszerowany kapustą.
Zobacz, jak zrobić kulebiaka.

Zobacz również

Śmiertelny wypadek niedaleko Rokit. Nie żyje motocyklista

NOWE
Śmiertelny wypadek niedaleko Rokit. Nie żyje motocyklista

Zełenski na konferencji pokojowej: tworzy się historia

NOWE
Zełenski na konferencji pokojowej: tworzy się historia

Polecamy

Kapitan Wisły nie do zatrzymania dla obrońców Wolanii

Kapitan Wisły nie do zatrzymania dla obrońców Wolanii

Historia „Zizou”, która nigdy nie ulegnie przedawnieniu

Historia „Zizou”, która nigdy nie ulegnie przedawnieniu

Zakończył się cykl zawodów Monika Pyrek Tour

Zakończył się cykl zawodów Monika Pyrek Tour