https://gazetakrakowska.pl
reklama

NASZA AKCJA. Zdrowe dzieciństwo to zdrowa dorosłość. Warsztaty i wykłady dla najmłodszych

Akcja specjalna Zdrowe Dzieciństwo to zdrowa dorosłość!
Akcja „Zdrowe dzieciństwo to zdrowa dorosłość”
Akcja „Zdrowe dzieciństwo to zdrowa dorosłość” Fot. Wojciech Matusik
Co to było za gotowanie! Uczniowie małopolskich szkół siekali, smażyli, kroili… A wszystko to w ramach naszej akcji „Zdrowe dzieciństwo to zdrowa dorosłość”. Warsztaty i wykłady dla najmłodszych odbyły się w Krakowie i Zakopanem.

Zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży ma kluczowe znaczenie dla ich prawidłowego rozwoju fizycznego, psychicznego oraz ogólnego samopoczucia. Nawyki żywieniowe kształtowane w młodym wieku mają wpływ na zdrowie w dorosłości, dlatego tak ważne jest, aby już od najmłodszych lat uczyć dzieci zasad zdrowego odżywiania.

Okres dorastania, to nie tylko czas intensywnego rozwoju ciała, ale również moment, w którym dzieci muszą radzić sobie z wieloma, często skrajnymi emocjami, czy hejtem ze strony rówieśników. Dlatego tak istotne, by najmłodsi mieli odpowiednią wiedzę na temat emocji, po to, by znaleźć właściwe środki radzenia sobie z nimi zarówno w dzieciństwie, jak i w dorosłym życiu.

Warsztaty dla najmłodszych

Dlatego, przy wsparciu naszych partnerów, przygotowaliśmy specjalne warsztaty. W Zakopanem uczniowie szkół podstawowych: nr 4 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego i nr 2 im. Bronisława Czecha spotkali się w hotelu Radisson Blu Hotel & Residences. Tam przy wsparciu szefa kuchni Mateusza Kurka przygotowali z lokalnych produktów m.in. trzy rodzaje tartinek i tortille z grillowanym kurczakiem, sałatą i warzywami. Wzięli też udział w warsztatach prowadzonych przez psychoterapeutę i psychologa Joachima Brzozowskiego oraz Katarzynę Kubicką psychoterapeutę w trakcie całościowego szkolenia w nurcie systemowym, pedagoga specjalnego, terapeutę ręki, trenera umiejętności społecznych i kontroli złości oraz Jadwigę Brzosko, lekarza rodzinnego.

Z kolei uczniowie klas piątych ze Szkoły Podstawowej nr 64 im. Tadeusza Kościuszki w Krakowie spotkali się w Ibis Styles Kraków Centrum. Tam pod czujnym okiem Mireli Losowskiej przygotowali m.in. zdrowe racuszki z jabłkami, twarogiem, skyrem i świeżymi owocami, ślimaczki z tortilli oraz świeże warzywa i owoce w słupkach na przegryzkę.

Wszystkie potrawy przygotowane były z lokalnych produktów, które dostarczyli partnerzy naszej akcji.
Na koniec krakowskiego spotkania, uczniowie wzięli udział w warsztatach prowadzonych przez psycholog Martę Serafin-Czaję. Wysłuchali nie tylko o tym, czym jest zdrowe odżywianie, ale również o zaburzeniach odżywiania oraz hejcie wśród młodzieży, ze względu na wygląd.

TAK BYŁO W ZAKOPANEM. ZOBACZ RELACJĘ!

TAK BYŁO W KRAKOWIE. ZOBACZ RELACJĘ!

Uczestnicy z zaangażowaniem włączyli się nie tylko w przygotowywanie zdrowego i szybkiego śniadania, ale chętnie dzielili się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami związanymi z dobrymi i złymi nawykami żywieniowymi oraz historiami na temat negatywnych emocji i hejtu rówieśniczego, którego podłoże można często znaleźć w problemach i zaburzeniach emocjonalnych oraz żywieniowych.

Stąd nasz pomył, by połączyć te dwie kwestie i porozmawiać z uczestnikami na poważne i często trudne tematy w przystępnej formule warsztatowej.

Jak podkreśla marszałek Łukasz Smółka: Samorząd województwa nieprzerwanie od lat jest mocno zaangażowany w ochronę zdrowia psychicznego swoich mieszkańców, w szczególności dzieci i młodzieży.

reklama

Największym zaskoczeniem dla nas, dorosłych, biorących udział w warsztatach był moment, w którym najmłodsi uczestnicy - zarówno w Zakopanem, jak i Krakowie - wcale nie wybrali jedynie słodkich śniadań i dodatków do nich. W przygotowanych smakołykach dominowały np. wędzone ryby, zielone, młode listki, kiełki i nabiał. Okazało się, że sporo wiedzą na temat zdrowych nawyków żywieniowych.
Być może dlatego, że małopolskie dzieciaki, mogą wybierać w wielu lokalnych i regionalnych produktach, które są nie tylko ekologiczne i wartościowe, ale przede wszystkim pyszne!

ZOBACZ SPECJALNY DODATEK:

Wspólnie udowodniliśmy, że:

  • zdrowe śniadanie nie musi być czasochłonne ani pracochłonne - wystarczy dobry plan, trochę warzyw, owoców, nabiału i zdrowych tłuszczów
  • zdrowe wcale nie znaczy nudne i niesmaczne - kolory i niecodzienne smaki zdominowały nasze warsztatowe stoły!
  • zdrowy i smaczny lunchbox do szkoły nie jest drogi - przemyślana, tygodniowa lista zakupów, pozwoli cieszyć się smakiem, różnorodnością i wartościowymi składnikami każdego dnia

Podsumowaniem niech będą słowa jednego z uczniów: Od jednej sałatki się nie schudnie, a od jednego hamburgera nie przytyje!

  • Partnerem Głównym Projektu jest Województwo Małopolskie
  • Partnerem Wydarzenia - Urząd Miasta Zakopane 
  • Naszą akcję wsparli również: Radisson Blu Hotel & Residences Zakopane, OSM Nowy Sącz, Magda Roślinna, CBT Centrum, Szpital na Klinach Grupa Neo Hospital, Miody Beskidzkie Żwirski, Subaru Import Polska, Pierożki z Mszany Dolnej Anka, OSM Limanowa, ibis Styles Kraków Centrum, Laskopol, EGGSBO Hurtownia Jaj, Tarnowska Organizacja Turystyczna, Zakład Mleczarski Bogoni, Ekologia w Biznesie Firma Szkoleniowa

Dziękujemy!

__________

Partner Główny Projektu:

__________

Partner Wydarzenia:

reklama

______________

Partnerzy:

Na terenie hotelu znajduje się plac zabaw tzw. "małpi gaj’’, który przyciąga dzieci jak magnes. Kolorowe konstrukcje, pełne zakamarków, zjeżdżalni i przeszkód, to prawdziwy raj. Do tego dochodzi kącik zabaw dla najmłodszych wypełniony kolorowymi zabawkami. Rodzice mogą w tym czasie spokojnie odpocząć w hotelowej kawiarni, wiedząc, że ich dzieci są w bezpiecznym otoczeniu. Jednym z wyjątkowych elementów oferty hotelu jest możliwość organizacji przyjęć urodzinowych, które zostaną dopasowane do wieku i zainteresowań dziecka. Niezależnie od tego, czy mówimy o kilkulatkach pełnych energii, czy o nieco starszych dzieciach, które marzą o wyjątkowej zabawie z rówieśnikami – hotel oferuje kompleksową pomoc w zaplanowaniu i przeprowadzeniu wydarzenia.

reklama

reklama

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Sączu to jeden z największych w Małopolsce, nowocześnie zarządzany zakład produkcji mleczarskiej, którego podstawową działalnością jest skup i przetwórstwo mleka pochodzącego z ekologicznie czystych terenów górskich. W OSM Nowy Sącz łączy się wiedzę, doświadczenie oraz tradycyjne receptury z nowoczesną technologią produkcyjną, co w efekcie daje produkty najwyższej jakości, między innymi: świeże mleko, śmietany, maślanki, kefiry oraz cenione przysmaki regionalne takie jak: Bryndza Sądecka, bundz, jak również liczne rodzaje serów wędzonych, które trafiają na półki sklepowe w całej Polsce. Lokalne produkty mleczarskie z regionu zdobywają nieustannie uznanie konsumentów nie tylko w kraju, ale podbijają również rynki w państwach unijnych (UE).

reklama

Magda Roślinna, innowacyjna firma z serca Podhala, od lat inspiruje Polaków do zdrowych wyborów żywieniowych. W ramach akcji „Zdrowe dzieciństwo to zdrowa dorosłość”, organizowanej w Krakowie i Zakopanem firma przekazała dzieciom swoje zdrowe przekąski pouch Planton. Te wyjątkowe produkty doskonale wpisują się w edukacyjny charakter akcji. Ich skład wolny od glutenu, soi i laktozy oraz bogactwo składników wspierających układ nerwowy i odpornościowy to odpowiedź na potrzeby współczesnych rodzin. Co więcej, smaki pouchów zostały wybrane we współpracy z dziećmi, dzięki czemu idealnie trafiają w gusta najmłodszych.
Działania firmy podczas akcji to kolejny krok w promowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i budowaniu świadomości, jak ważne są codzienne wybory dotyczące jakości jedzenia, które wpływają na zdrowie i rozwój najmłodszych.

reklama

Grupa Centrum CBT to sieć przychodni działająca w sześciu miastach w Polsce: Warszawie, Legionowie, Otwocku, Gdańsku, Gdyni oraz Łodzi. Od ponad 20 lat oferuje kompleksową opiekę psychiatryczną, psychologiczną i psychoterapeutyczną dla dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych.
W ramach Grupy Centrum CBT zatrudnionych jest ponad 300 specjalistów z zakresu zdrowia psychicznego. Świadczenia oferowane są zarówno prywatnie, jak i w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ).
Unikalnym atutem Grupy CBT jest renomowana Szkoła Psychoterapii, która od 2002 roku prowadzi szkolenia dla przyszłych psychoterapeutów. Obecnie szkoła działa w 14 miastach w Polsce, kształcąc ponad 1200 studentów pod okiem ponad 100 wykładowców. Szkoła posiada rekomendację Polskiego Towarzystwa Terapii Poznawczej i Behawioralnej (PTTPB), co świadczy o jej wysokim poziomie nauczania.

Firma "ANKA" pierożki z Mszany Dolnej, to rodzinne przedsiębiorstwo, które zostało założone w 2003r. Tak więc mija już ponad 20 lat, odkąd zajmują się produkcją wyrobów kulinarnych. Czerpiąc z doświadczenia w handlu hurtowym, którym zajmowali się już przed rokiem 2002, nieustannie starają się sprostać tym z Państwa którzy poszukują produktów najwyższej jakości za rozsądną cenę.
Realizując te założenia, na przestrzeni lat, wypracowali sobie wiodącą pozycję w regionie. Ich wyroby cieszą się dużym uznaniem, czego dowodem jest ciągły wzrost sprzedaży oraz docierające do nich z różnych stron pozytywne opinie na temat ich produktów. Tym, co wyróżnia ich spośród innych firm branży pierogowej jest to, iż wyroby są w dużej mierze wykonywane ręcznie, przez co mogą sobie pozwolić na zastosowanie tradycyjnej receptury, która charakteryzuje się delikatnym ciastem, domowym nadzieniem, a w przypadku pierogów z owocami, całymi ich kawałkami. Do produkcji używają wysokiej klasy mąk, twarogów, ziemniaków, grzybów oraz mięs z lokalnych ubojni, natomiast owoce pozyskują z ich gorczańskich lasów. Całości dopełnia niezbędna do życia woda źródlana pozyskiwana z własnego źródła.

reklama

Firma mieści się w malowniczej miejscowości Limanowa, położonej w wąskiej kotlinie górskiej, otoczonej ze wszystkich stron szczytami Beskidu Wyspowego. Dysponuje nowoczesnymi technologiami i stale doskonali linie produkcyjne. Aby zaspokoić coraz wyższe wymagania, coraz bardziej wyszukanych gustów smakowych Klientów, stworzyliśmy, oraz wciąż udoskonalamy bogatą ofertę asortymentową. Dynamicznie rozwijająca się sprzedaż naszych wyrobów zarówno poprzez sieć własnych sklepów firmowych, sieci marketów, jak i „sklepy osiedlowe” pozwala na zakup produktów marki Laskopol na terenie województw: małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego, dolnośląskiego, opolskiego, oraz świętokrzyskiego. Szybko rozwijającym się kanałem dystrybucji jest export – zostaliśmy uprawnieni do produkcji i exportu na rynki państw członkowskich Unii Europejskiej. Laskopol zdobył wiele cennych wyróżnień w konkursach premiujących przetwory najwyższej jakości.

W dzisiejszych czasach popularna staje się lokalność co cieszy nie tylko w kontekście rozwoju turystyki lokalnej i odkrywania tego co mamy w okolicy ale także w kontekście lokalnie wytwarzanej żywności. Nie sposób podróżować i odkrywać swoje okolice bez spróbowania tego co tu rośnie. Małopolska posiada ogromny potencjał kulinarny w tym liczne gospodarstwa ekologiczne wytwarzające żywność w sposób przyjazny dla środowiska w którym żyjemy. Produkty takie są też pełnowartościowe i pozbawione
dodatków chemicznych, nie sa też konserwowane przy użyciu chemii by wydłużyć czas ich przydatności do spożycia. Warto kupować lokalnie także z tego powodu że robiąc lokalne zakupy ograniczamy ilość wytwarzanych odpadów - Jan Czaja Tarnowska Organizacja Turystyczna

______________

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska