MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tempeh to fermentowane w blokach obłuszczone ziarna soi,...
fot. Wibowo Djatmiko/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Tempeh

Tempeh to fermentowane w blokach obłuszczone ziarna soi, które dzięki działalności grzyba Rhizopus oligosporus zyskują zwartą konsystencję, przez co można je przyrządzać jak mięso. Są też bogate w witaminy z grupy B i dobrze przyswajalne składniki mineralne, uwolnione w procesie fermentacji z kompleksów błonnikowych. Pochodzący z Indonezji tempeh zawiera tyle białka, co chude mięso, i spożywany w postaci surowej wspomaga korzystną mikroflorę jelitową, m.in. bakterie rodzaju Bifidobacterium. Dostępne są też podobne produkty zawierające dodatek innych nasion roślin strączkowych, np. cieciorki czy fasoli, albo zawierający wyłącznie te składniki.

Zobacz również

Dzień Dziecka 2024 w Żaganiu z mnóstwem atrakcji!

Dzień Dziecka 2024 w Żaganiu z mnóstwem atrakcji!

Dzień Dziecka po piłkarsku. Druga galeria z meczu Polski z Macedonią [ZDJĘCIA]

Dzień Dziecka po piłkarsku. Druga galeria z meczu Polski z Macedonią [ZDJĘCIA]

Polecamy

Ostre oświadczenie kibiców w sprawie sytuacji w Wiśle Kraków

Ostre oświadczenie kibiców w sprawie sytuacji w Wiśle Kraków

Ciekawie na każdym szczeblu regionalnych rozgrywek piłkarskich

Ciekawie na każdym szczeblu regionalnych rozgrywek piłkarskich

Ten transfer okazał się totalną porażką. Wisła Kraków zamknęła definitywnie sprawę…

Ten transfer okazał się totalną porażką. Wisła Kraków zamknęła definitywnie sprawę…