5 z 12
4. Prawdziwy smak grilla daje jedynie grill węglowy...
fot. Lukasz Gdak

4. Prawdziwy smak grilla daje jedynie grill węglowy
To prawda, ale zależy co uznamy, za prawdziwy grill. Oczywiście pierwszym grillem na świecie był grill węglowy, a nie elektryczny. Smak "daje" przede wszystkim dym z węgla drzewnego. Jedzenie z grilla gazowego czy elektrycznego nie będzie więc smakowało tak samo. Ale są jednak tacy, którym charakterystyczny posmak węgla po prostu przeszkadza. Pamiętajmy jednak, że grill to nie tylko to, co daje ciepło, ale przede wszystkim przyrządzanie jedzenia na ruszcie. W zamkniętym piekarniku, w naczyniu żaroodpornym trudno jest przyrządzić chrupiące mięso. Alu bez problemu dzieje się to na ruszcie.


Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?

źródło: Agencja TVN/x-news

6 z 12
5. Mięso na grillu lepiej się upiecze, jeżeli dociśniemy je...
fot. Lukasz Gdak

5. Mięso na grillu lepiej się upiecze, jeżeli dociśniemy je do rusztu kilka razy w trakcie pieczenia.
Nie róbcie tego. Chyba, że lubicie mięso suche jak wiór, bez smaku.
Dociskanie mięsa powoduje, że wypływa z niego nie tłuszcz, tylko znajdujące się w nim soki. To samo dzieje się wtedy, gdy przekroimy kawałek mięsa by sprawdzić czy jest upieczone i grillujemy je dalej.


Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?

źródło: Agencja TVN/x-news

7 z 12
6. Mięso do grillowania najlepiej przygotować od razu przed...
fot. Jaroslaw Jakubczak

6. Mięso do grillowania najlepiej przygotować od razu przed grillowaniem
Posypywanie przyprawami krótko przed pieczeniem jest kiepskim pomysłem. Oczywiście nic złego się nie stanie, ale mięso i ryby będą miały mało czasu na nasiąknięcie aromatem.
Marynatę, najlepiej z oliwy, ulubionych przypraw, zmiękczającej mięso musztardy dobrze jest przygotować dzień wcześniej, posmarować nią mięso i trzymać w lodówce przynajmniej przez noc.


Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?

źródło: Agencja TVN/x-news

8 z 12
7. Najlepsze są podpałki w płynie, ale najlepsza i najtańsza...
fot. Piotr Krzyzanowski

7. Najlepsze są podpałki w płynie, ale najlepsza i najtańsza jest zwykła benzyna
Ropopochne podpałki są bardzo popularne ze względu na wygodę.
Lepsza jest jednak podpałka naturalna, w kostkach albo i zwykły papier. Przede wszystkim nie zostawia posmaku benzyny. A podpalanie grilla benzyną może się skończyć oparzeniem, bo opary benzyny bardzo szybko parują i też są łat wopalne. Wówczas można nie tylko podpalić sam węgiel, ale i rzęsy.


Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?

źródło: Agencja TVN/x-news

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Smolasty gwiazdą tegorocznych juwenaliów Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

Smolasty gwiazdą tegorocznych juwenaliów Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

Zobacz również

Smolasty gwiazdą tegorocznych juwenaliów Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

Smolasty gwiazdą tegorocznych juwenaliów Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć