
Owocowy kurczak kukurydziany
Składniki na kurczaka
kurczak (ok. 1,5 kg)
3/4 łyżki soli
2 łyżki majeranku
małe jabłko
4 sztuki śliwek kalifornijskich
Owocowy dodatek
4 jabłka
ok. 10 sztuk śliwek kalifornijskich
Składniki na sos
100 g świeżej żurawiny
1/2 jabłka
2 łyżki miodu
Wykonanie
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól wymieszać z majerankiem, natrzeć po wierzchu. Jabłko obrać, pokroić na grubą kostkę, dodać śliwki, nadziać kurczaka.
Włożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 1 i 1/2 godz.
Jabłka obrać, podzielić na ósemki, wyłożyć na patelnię. Dodać śliwki, przykryć pokrywką, udusić. Żurawinę na sos umyć, przełożyć do rondelka. Dodać drobno pokrojoną połowę jabłka, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać miód, wymieszać do jego rozpuszczenia. Krótko zmiksować blenderem.
Kurczaka podawać z duszonymi owocami i sosem żurawinowym.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”

Kokosowe krokiety z truskawkami
Składniki na naleśniki
szklanka maki
ok. 1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki mleka kokosowego
olej
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na nadzienie
ok. 30 dag truskawek
cukier – do smaku
Dodatkowo
szklanka płatków kukurydzianych
pół szklanki kokosu
jajko do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
mięta i truskawki do dekoracji
Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą wymieszać. Usmażyć naleśniki, odłożyć w ciepłe miejsce.
Nadzienie. Truskawki umyć, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem.
Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z kokosem.
Na środku naleśników ułożyć porcję truskawek, zamknąć boki i zawinąć w krokiety.
Zapanierować w rozbełtanym jajku, a następnie w kokosowej panierce.
Smażyć kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.
Posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"

Panierowane kluseczki z kaszy manny
Składniki na około 30 sztuk
750 ml wody
1/3 łyżeczki soli
3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej
Dodatkowo
1 małe jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
cukier kryształ do posypania po wierzchu
Wykonanie
Odmierzoną ilość wody delikatnie posolić i Zagotować. Kaszę zalać odrobiną wody i wymieszać. Wlać ją na gotującą się wodę mieszać aż do ponownego zagotowania. Przelać na przygotowaną formę (wymiary ok 25x25cm) wyłożoną folią spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Z twardej kaszki wyciąć foremką kształtne kluseczki. Pozostałą kaszę ponownie zlepić i rozwałkować- aż do całkowitego wykorzystania.
Kluseczki zapanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem kryształem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Kokosowe naleśniki z musem malinowym i czekoladą
Składniki na naleśniki
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
ok. 200 ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 ml oleju rzepakowego
4 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo
ok. 30 dag malin
4 łyżki cukru pudru
100 ml polewy czekoladowej
Wykonanie
Składniki na naleśniki mieszamy. Do ciasta naleśnikowego dodajemy wiórki kokosowe.
Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki.
Na odrobinie oliwy przesmażamy maliny (rozgniatając na mus) i mieszamy z cukrem pudrem.
Na sam środek naleśników nakładamy czubatą (albo i dwie) łyżki musu i związujemy (u mnie sznurkiem) w sakiewki.
Polewamy roztopioną czekoladą. Dekorujemy wiórkami.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiącą skórkę naleśników, możemy włożyć je na kilka minut do gorącego piekarnika.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”