MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Jarmuż jest jarzyną czysto zimową. Dobry jest dopiero...
fot. unsplash.com

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Jarmuż z kasztanami

„Jarmuż jest jarzyną czysto zimową. Dobry jest dopiero wtedy, gdy przemarznie, inaczej jest gorzki. W smaku zbliżony do szpinaku. Są dwie odmiany jarmużu: zielony i czerwony, czyli fioletowy. Obrać z łodygi tylko drobne środkowe liście, sparzyć ukropem, ugotować w słonej wodzie, a odcedziwszy dobrze, gdy wszystka woda osiąknie, posiekać drobno i przefasować przez rzadkie sito. Zrobić zasmażkę z łyżki masła i pół łyżki mąki, rozprowadzić pół szklanką słodkiego mleka lub śmietanki, włożyć przefasowany jarmuż, dodać trochę cukru do smaku i zasmażyć razem. Osobno ugotować pół funta kasztanów, obrać z podwójnej łupy, usmażyć je w dość gęstym syropie i podając obłożyć niemi jarmuż na półmisku".

Zobacz również

Kim jest Mateusz Kochalski? Fan ciężkiego brzmienia jedzie na Euro 2024

Kim jest Mateusz Kochalski? Fan ciężkiego brzmienia jedzie na Euro 2024

Piana party i szalona zabawa podczas Dnia Dziecka w Białobrzegach [ZDJĘCIA]

Piana party i szalona zabawa podczas Dnia Dziecka w Białobrzegach [ZDJĘCIA]

Polecamy

Pojechał na skróty, wprost na skup. Kolizja dwóch pojazdów pod Krakowem

Pojechał na skróty, wprost na skup. Kolizja dwóch pojazdów pod Krakowem

Konkurs dla młodych wynalazców. Główna nagroda to ponad 150 tys. zł!

Konkurs dla młodych wynalazców. Główna nagroda to ponad 150 tys. zł!

Zmiana trenera w Wiśle Kraków! I rewolucja w drużynie

Zmiana trenera w Wiśle Kraków! I rewolucja w drużynie