
Zobaczcie propozycje naszych Czytelników na dania z pieczarkami w roli głównej. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Na kolejnych kartach znajdziesz przepisy na dania z pieczarkami.

Chrupiące pieczarki w serowym cieście
Składniki
400 g pieczarek
3 jajka
50 g żółtego sera
1/2 łyżeczki oregano
3 płaskie łyżki mąki
szczypta soli i pieprzu
5 łyżek bułki tartej
Wykonanie
Do miseczki wbić jajka, dodać mąkę, przyprawy, starty ser (najlepiej na mniejszych i większych oczkach). Całość wymieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania gęstego ciasta.
Pieczarki obrać, odciąć ogonki, zamoczyć w cieście.
Następnie obtoczyć w bułce tartej.
Pieczarki usmażyć na rozgrzanym oleju. Ważne, aby oleju było troszkę więcej, pieczarki muszą w nim lekko pływać. Na końcu przełożyć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Przepis naszej Czytelniczki Joanny Kądziołki, autorki bloga „Po prostu pycha”

Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem
Składniki na kruche ciasto (30 malutkich babeczek)
250 g mąki
100 g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
sól
Składniki na farsz pieczarkowo-serowy
200 g pieczarek
100 g sera żółtego
szczypior
koperek
sól
pieprz
ostra papryka
łyżeczka masła
Wykonanie
Ciasto. Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Rozwałkować, wyciąć (najlepiej foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepić nimi foremki, nakłuć ciasto i piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Farsz. Starte na tarce o dużych oczkach pieczarki usmażyć na maśle. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wystudzić. Ser również zetrzeć na tarce, wymieszać z pieczarkami. Dodać posiekany szczypior i koperek. Wypełnić farszem babeczki i gotowe.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Faszerowane pieczarki z cukinią, boczkiem, kurczakiem i serem mozarrela
Składniki na 10 sztuk
10 bardzo dużych pieczarek
1 średnia cukinia
1 filet z kurczaka
1 mała papryka zielona
1 mała papryka czerwona
200 g sera żółtego mozzarella
200 g boczku wędzonego
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
kilka gałązek świeżej bazylii
Wykonanie
Pieczarki myjemy, osuszamy. Odrywamy delikatnie trzonki i ścieramy je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta kroimy w drobną kostkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Główki pieczarek układamy na ruszcie postawionym na dużej formie. Solimy je i napełniamy przygotowanym farszem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy około 30 minut.
Po tym czasie pieczarki wyciągamy i posypujemy startym na dużych oczkach boczkiem wymieszanym ze startym serem mozzarella oraz posiekaną pietruszką. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 15 minut. Jeśli mamy możliwość możemy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i ustawić funkcję grilla z termoobiegiem, wówczas czas pieczenia możemy skrócić do około 12 minut. Podajemy na ciepło, posypane posiekaną bazylią.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”