2 z 16
Poprzednie
Następne
Pieczarki - przepisy. TOP 15 dań z pieczarkami naszych Czytelników! Przekąski, dania główne [PRZEPISY]
Chrupiące pieczarki w serowym cieście
Składniki
400 g pieczarek
3 jajka
50 g żółtego sera
1/2 łyżeczki oregano
3 płaskie łyżki mąki
szczypta soli i pieprzu
5 łyżek bułki tartej
Wykonanie
Do miseczki wbić jajka, dodać mąkę, przyprawy, starty ser (najlepiej na mniejszych i większych oczkach). Całość wymieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania gęstego ciasta.
Pieczarki obrać, odciąć ogonki, zamoczyć w cieście.
Następnie obtoczyć w bułce tartej.
Pieczarki usmażyć na rozgrzanym oleju. Ważne, aby oleju było troszkę więcej, pieczarki muszą w nim lekko pływać. Na końcu przełożyć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Przepis naszej Czytelniczki Joanny Kądziołki, autorki bloga „Po prostu pycha”