
Plan nawożenia azotem – jak sporządzić
Oto podstawowe zasady sporządzania planów nawożenia azotem wedle ustawy, która weszły w życie z początkiem stycznia.
ZOBACZ NA KOLEJNYCH SLAJDACH>>>
UWAGA: DAWKA AZOTU W CZYSTYM SKŁADNIKU W NAWOZACH NATURALNYCH wynosi maksymalnie 170 kg /ha/rok
Szczegółowe informacje dotyczące Programu znajdują się na stronie internetowej Krajowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Warszawie www.schr.gov.pl w zakładce Program azotanowy - kliknij tu.

1. Ustalić położenie gruntów objętych planem nawożenia (Nr ewidencyjne działek, miejscowość/ gmina/powiat/ województwo – dane gospodarstwa, w tym nr identyfikacyjny nadany przez ARiMR
WAŻNE - podać kategorię agronomiczną gleb: bardzo lekkie, lekkie, średnie, ciężkie (nie mylić z klasą bonitacyjną).

2. Ustalić kierunek produkcji, np. produkcja zwierzęca (wymienić gatunki zwierząt w gospodarstwie z uwzględnieniem grup technologicznych oraz obsadę, np. trzoda chlewna, bydło mleczne, drób i in.), sporządzić obrót stada –załącznik nr 4 do Programu

3. Wskazać źródło pochodzenia nawozu naturalnego (własne/import) – WAŻNE w przypadku nawozów naturalnych płynnych, tj. gnojówki i gnojowicy – 70% nawozów musi być rozdysponowane na własnych gruntach, w tym dzierżawionych, a 30% nawozów można zbyć – wyłącznie, na podstawie sporządzonych na piśmie umów pod rygorem nieważności (istotne podczas kontroli).