5 z 13
Poprzednie
Następne
Pomysł na naleśniki. TOP 12 przepisów na naleśniki naszych Czytelników. Na słono i na słodko [PRZEPISY]
Naleśniki po łemkowsku
Składniki na ciasto
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
5 łyżek oliwy
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Składniki na farsz
1/2 kg ziemniaków
25 dag sera białego
20 dag cebuli
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto połączyć, aby nie było grudek. Smażyć naleśniki na jasny kolor.
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę, dodając biały ser. Cebulę usmażyć na oleju, dodać do przygotowanego farszu. Przyprawić do smaku. Wymieszać.
Przygotowany farsz nakładać na wcześniej usmażone naleśniki, składać w kopertę.
Naleśniki opiec na maśle z obu stron. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany