Pomysł na naleśniki. TOP 12 przepisów na naleśniki naszych Czytelników. Na słono i na słodko [PRZEPISY]
Naleśniki z kaszy gryczanej z nadzieniem z czerwonej fasoli Agnieszki Delkowskiej
Składniki
3 paczuszki kaszy gryczanej jasnej, niepalonej
200 g fasoli czerwonej
szklanka drobno posiekanych suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
garść bazylii
garść kolendry
3 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
1/2 łyżeczki płatków chilli
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Wykonanie
Kaszę zalać na noc zimną wodą. Odcedzić i blenderem zmiksować ją na gładką masę (konsystencja gęstego ciasto naleśnikowe). Gdyby ciasto było za gęste dodać odrobinę wody lub mleka roślinnego. Usmażyć naleśniki.
Namoczoną wcześniej fasolę ugotować do miękkości i ubić za pomocą tłuczka. Dodać posiekane pomidory, zioła, czosnek, musztardę i wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Naleśniki można podać z sosem pomidorowym, jogurtowym lub dowolnym sosem.