![Naleśniki kukurydziane z mięsem Joanny Tokarz...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f8/53/5c6306928603b_o_large.jpg)
Pomysł na naleśniki. TOP 12 przepisów na naleśniki naszych Czytelników. Na słono i na słodko [PRZEPISY]
Naleśniki kukurydziane z mięsem Joanny Tokarz
Składniki
1 puszka kukurydzy
200 g wołowego mięsa mielonego
8 pieczarek średniej wielkości
150 g sera żółtego typu gouda
1 jajko
75 ml mleka
75 ml wody mineralnej niegazowanej
3 łyżki mąki
1/3 łyżeczki soli + 1/3 do mięsa + szczypta do pieczarek
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka majonezu
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka masła + tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie
Kukurydzę odcedzić. 2/3 puszki zmiksować na gładki krem. Dodać jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotować mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki (z podanej ilośći wyjdą cztery).
Mięso mielone połączyć z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano. Farsz podzielić na 4 części i posmarować każdego naleśnika. Złożyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki umyć, pokroić w talarki i usmażyć ze szczyptą soli na łyżce masła. Rumianymi posypać każdego naleśnika, a całość pokryć startym żółtym serem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 35 minut. Podawać na ciepło.