
Pierogi ze świeżym łososiem, szpinakiem i serem feta Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Składniki na ciasto
2,5 szklanki mąki
jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli
Składniki na farsz
250 g szpinaku mrożonego
200 g świeżego łososia
50 g sera typu feta
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
sok z cytryny
pieprz, sól
Wykonanie
Oczyszczonego łososia skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem i solą. Usmażyć z obu stron na patelni skropionej olejem. Ściągnąć z patelni. Na tę samą patelnię wyłożyć szpinak i gdy woda z niego odparuje, przyprawić go pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Dodać rozkruszoną fetę, wymieszać. Dodać rozdrobnionego łososia i dokładnie wymieszać. Doprawić.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Ułożyć na nich w środku farsz i zlepić brzegi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.