13 z 14
Pierogi ze świeżym łososiem, szpinakiem i serem feta...
fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Pierogi ze świeżym łososiem, szpinakiem i serem feta Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Składniki na ciasto
2,5 szklanki mąki
jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli

Składniki na farsz
250 g szpinaku mrożonego
200 g świeżego łososia
50 g sera typu feta
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
sok z cytryny
pieprz, sól

Wykonanie
Oczyszczonego łososia skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem i solą. Usmażyć z obu stron na patelni skropionej olejem. Ściągnąć z patelni. Na tę samą patelnię wyłożyć szpinak i gdy woda z niego odparuje, przyprawić go pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Dodać rozkruszoną fetę, wymieszać. Dodać rozdrobnionego łososia i dokładnie wymieszać. Doprawić.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Ułożyć na nich w środku farsz i zlepić brzegi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Książę i hrabianka powiedzieli sobie "tak" w Nawojowej. Ach, co to był za ślub!

Książę i hrabianka powiedzieli sobie "tak" w Nawojowej. Ach, co to był za ślub!

Powrót do przeszłości. Kultowe autobusy na ulicach Krakowa. Wróciły po 40 latach!

Powrót do przeszłości. Kultowe autobusy na ulicach Krakowa. Wróciły po 40 latach!

Polecamy

Od teraz to największa letnia atrakcja Podhala! Otwarcie bez tłumów

Od teraz to największa letnia atrakcja Podhala! Otwarcie bez tłumów

Dzień Dziecka na Rybitwach w Krakowie: z ratownikami i perełkami motoryzacji

Dzień Dziecka na Rybitwach w Krakowie: z ratownikami i perełkami motoryzacji

Powrót do przeszłości. Kultowe autobusy na ulicach Krakowa. Wróciły po 40 latach!

Powrót do przeszłości. Kultowe autobusy na ulicach Krakowa. Wróciły po 40 latach!