9 z 14
Grillowany kalafior z medalionami z łososia Agnieszki...
fot. Agnieszka Sznajder

Grillowany kalafior z medalionami z łososia Agnieszki Sznejder

Składniki dla 4 osób
1 kalafior
50/60 dag filetów lub medalionów z łososia
płatki czosnku
sól
pieprz cytrynowy lub czarny
oliwa z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
majeranek
mąka

Wykonanie
Kalafior podzielić na małe kawałki, ułożyć na formie do pieczenia, polać oliwą, posypać solą, pieprzem i płatkami czosnkowymi. W piekarniku ustawić grill lub termoobieg, rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
Zapiekać kalafiora przez 60 minut, obracając często, aby równo się opiekał. Oliwę dozować według potrzeby. Jeśli grillujemy pod chmurką to wystarczy tacka aluminiowa jednorazowa do położenia na ruszcie, a reszta
pozostaje bez zmian. Jeśli macie grill elektryczny ułożyć kalafiora bezpośrednio na ruszcie.
Filety z łososia posolić, posypać pieprzem cytrynowym i majerankiem, skropić kilkoma kroplami cytryny. Przygotowaną rybę przełożyć na ruszt lub na tackę. Delikatnie obracać podczas pieczenia. Podawać z grillowanym kalafiorem.

10 z 14
Grillowany łosoś w curry na kuskusie z pomidorami i kolendrą...
fot. Stanisław Romek

Grillowany łosoś w curry na kuskusie z pomidorami i kolendrą Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki

500 g filetów z łososia
1/2 czerwonej cebuli
duży pomidor
pęczek świeżej kolendry
papryczka chili
limonka
sól, pieprz
łyżeczka curry
80 g kuskusu

Wykonanie

Filety z łososia podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Dodać startą skórkę z limonki, sok z limonki, sól, pieprz i curry. Całość delikatnie wymieszać i odstawić na pół godziny.
W międzyczasie zrobić sałatkę. Z pomidorów wyciąć gniazda nasienne i resztę pokroić w kostkę. Cebulę i papryczkę pokroić w drobną kostkę. Kolendrę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć łososia po 5 minut z każdej strony.
Przygotować kuskus. Do miseczki wsypać kuskus i zalać go gorącą wodą w stosunku 1:1, przykryć pokrywką i zostawić na 5 minut. Po tym czasie lekko posolić i wymieszać (kuskus powinien wchłonąć całą wodę).
Na talerzu ułożyć kuskus, na nim łososia i na wierzchu sałatkę.

11 z 14
Karp po zatorsku...
fot. archiwum

Karp po zatorsku

Składniki
1 kg karpia zatorskiego
2 jajka
10 dag sera żółtego
10 dag pieczarek
zielona pietruszka
sól, papryka, pieprz
mąka
śmietana
masło lub margaryna

Wykonanie
Sprawioną rybę pokroić na kawałki i posolić. Kawałki obtoczyć w mące, wymieszanej z  papryką i odrobiną pieprzu. Upiec na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Upieczone kawałki układać warstwami w  prodiżu lub w 
naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posypać ugotowanymi na twardo i  pokrojonymi jajkami, zieloną pietruszką (posiekaną), tartym żółtym serem oraz smażonymi pieczarkami. Na wierzch położyć kawałki masła lub margaryny i mocno zapiec pod przykryciem przez pół godziny. Przed podaniem zalać kwaśną śmietaną i ponownie zapiec.

12 z 14
Pierogi z wędzonym łososiem Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Pierogi z wędzonym łososiem Joanny Tokarz

Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk)

300 g mąki pszennej 
150 ml gorącej wody 
1 łyżka masła 
1/2 łyżeczki soli
  
Składniki na farsz 
250 g białego sera 
150 g wędzonego łososia 
opcjonalnie szczypta soli i pieprzu 
 
Składniki na sos śmietanowo-koperkowy
1 łyżka masła 
1 łyżeczka mąki pszennej 
1/2 szklanki wody 
4 łyżki śmietany 18% 
1/2 pęczka świeżego koperku 
sól, pieprz do smaku 
 
Wykonanie
 
Ciasto: Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na min 20 minut pod szklane naczynie. Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie minutę od momentu wypłynięcia.
Farsz: Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego łososia oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Sos śmietanowo-koperkowy: Masło roztopić i zagęszczamy mąką. Dolać wodę, a następnie śmietanę. Mieszać cały czas łyżką lub rózgą, by składniki się połączyły. Doprawić solą. Polać sosem ugotowane pierożki, wyłożone na talerz.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Edyta Górniak, Roxie Węgiel i inne gwiazdy wzięły udział w Symfonii Miłosierdzia

Edyta Górniak, Roxie Węgiel i inne gwiazdy wzięły udział w Symfonii Miłosierdzia

I liga koszykarek. Niezła zaliczka Wisły CanPack w meczu o trzecie miejsce

I liga koszykarek. Niezła zaliczka Wisły CanPack w meczu o trzecie miejsce

Zobacz również

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja