Pomysł na obiad. Tanie i szybkie obiady dla całej rodziny. TOP 12 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Garnek rozmaitości, czyli szybkie danie z resztek
Składniki
kawałek kiełbasy wędzonej
kawałek boczku
duża cebula
2 marchewki
kilka liści kapusty białej
500 ml soku pomidorowego
2-3 marynowane papryki
puszka kukurydzy
olej, cukier, sól, pieprz i ostra musztarda do smaku
Wykonanie
Boczek i kiełbasę pokroić na kawałki, wrzucić wraz z cebulą do rondla i obsmażyć (jeśli boczek mało tłusty, dodać trochę oleju do smażenia). Dołożyć pokrojoną marchewkę i poszatkowaną kapustę. Obsmażyć chwilę i wlać sok pomidorowy. Dodać kukurydzę wraz z zalewą i pokrojoną w paski paprykę. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać trochę ostrej musztardy. Przykryć i dusić chwilę, w tym czasie sok pomidorowy zgęstnieje. Podawać z pieczywem, ryżem lub bez dodatków.
W przypadku braku któregoś ze składników można zastąpić go innym i dodać np. ziemniaki, pieczarki, inny rodzaj mięsa (np. pieczonego kurczaka z obiadu)
Przepis Katarzyny Skuty