Potrawy wigilijne. 12 tradycyjnych, prostych i szybkich wigilijnych dań Kół Gospodyń Wiejskich [PRZEPISY, LISTA]
Pęczak z kapustą i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich ze Strzelec Wielkich
Składniki
3/4 szklanki pęczaku
75 dag białej kapusty
2-3 dag suszonych grzybów
2 cebule
3/4 szklanki żuru
1 łyżka mąki razowej
2 łyżki oleju
1 łyżka margaryny
maggi, pieprz, sól do smaku
Wykonanie
Grzyby namoczyć. Pęczak ugotować na sypko. Kapustę posiekać i ugotować w wodzie z dodatkiem maggi do miękkości. Osączyć i lekko odcisnąć. Cebulę pokroić w plastry, udusić na oleju. Kapustę połączyć z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Namoczone grzyby wyciągnąć z wody, posiekać.
Żur wymieszać z wywarem z grzybów i mąką. Posiekane grzyby wymieszać z pęczakiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę kaszy, kapusty i przykryć resztą kaszy. Zalać żurem i zapiekać aż potrawa wchłonie całkowicie płyn.