1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Chcecie wiedzieć, co dawniej podawano na świąteczny stół?...
fot. Fot. NAC

Chcecie wiedzieć, co dawniej podawano na świąteczny stół? Kiedy karp zagościł na naszych stołach? Dlaczego na Podhalu jadano… kwaśnicę? Jak zrobić zupę migdałową i kasztany z jarmużem? Zobaczcie naszą galerię! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 12
Zaczniemy od tego, ze na stołach naszych pradziadków wcale...
fot. Fot. Polona

Zaczniemy od tego, ze na stołach naszych pradziadków wcale nie było dwunastu potraw! Na stole musiały się znaleźć produkty z: pola, sadu, ogrodu i wody. Nasi przodkowie wierzyli, że tylko nieparzyste liczby są magiczne. Stąd na stołach mogło być 5, 7 lub 9 potraw. Obowiązkowo też cztery bochenki chleba – każdy z nich symbolizował inną porę roku. Wszystko musiało być postne – bez śmietany, mleka, masła. Jako tłuszczu używano oleju lnianego.

3 z 12
Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce kucharskiej „365...
fot. Fot. Wikipedia

Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce kucharskiej „365 obiadów”, wydanej w 1858 roku, na dania wigilijne proponuje m.in.: barszcz czysty z uszkami z grzybów, zupę migdałową, jarmuż z kasztanami, paszteciki z ryb we francuskim cieście, szczupaka duszonego w maśle, kaszkę na grzybowym sosie czy ryż z szafranem i czekoladą.

4 z 12
Zupa migdałowa...
fot. Fot. Polona

Zupa migdałowa
„Funt migdałów słodkich, 10 gorzkich, oparzyć, obrać z łupin, usiekać je bardzo drobno, a następnie uwiercić w donicy, skrapiając wodą lub mlekiem, żeby olejku nie puściły. Wlać w tę massę dwie kwarty gotowanej wody. Wymieszać i przecisnąć przez serwetę lub gęste sito, miazgę jeszcze raz przetłuc, nalać trochę tego samego odwaru i jeszcze raz wycisnąć przez serwetę. Włożyć pół funta a nawet trzy ćwierci cukru miałkiego i wymieszać. Osobno zaś ugotować na sypko ryż na mleku lub na wodzie, jeżeli zupa ma być do suchego postu z cukrem, cynamonem i rodzenkami bez pestek; włożyć w wazę i rozebrać zupą. Taka zupa może być podawana na ciepło lub zimno. Prawdziwa migdałowa zupa czyli orszadowa robi się zawsze tylko na wodzie. Proporcja na 6 do 8 osób.”
Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej z książki „365 obiadów za 5 zł” z 1858 roku

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tanecznym krokiem przez podkrakowski folklor. Pokaz najpiękniejszych tańców ludowych

Tanecznym krokiem przez podkrakowski folklor. Pokaz najpiękniejszych tańców ludowych

Baseny na Antałówce w Zakopanem na niepublikowanych dotąd zdjęciach. Pamiętacie?

Baseny na Antałówce w Zakopanem na niepublikowanych dotąd zdjęciach. Pamiętacie?

Nagrody powiatu krakowskiego rozdane. Docenieni za pasje sportowe i artystyczne

Nagrody powiatu krakowskiego rozdane. Docenieni za pasje sportowe i artystyczne

Zobacz również

Tradycyjne galary dopłynęły do Krakowa. Flisacy zapraszają na potańcówkę nad Wisłą

Tradycyjne galary dopłynęły do Krakowa. Flisacy zapraszają na potańcówkę nad Wisłą

Noc Muzeów w Wieliczce. Podróż do początków państwa polskiego – dla każdego

Noc Muzeów w Wieliczce. Podróż do początków państwa polskiego – dla każdego