9 z 13
Szybka sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem...
fot. Fot. Stanisław Romek

Szybka sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem [PRZEPIS]

Składniki
słoiczek selera konserwowego
puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasa
20 dag szynki konserwowej
majonez
sól, pieprz

Wykonanie
Selera, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić na kawałki, chyba że jest już w kawałkach. My zawsze kupujemy ananasa w plasterkach ponieważ jest dużo smaczniejszy i miękki. Szynkę konserwową pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, dodać majonez (ilość majonezu według własnego uznania), przyprawić solą i pieprzem.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

10 z 13
Sałatka z kurczakiem i kukurydzą w ananasie [PRZEPIS]...
fot. Fot. Paulina Nosek

Sałatka z kurczakiem i kukurydzą w ananasie [PRZEPIS]

Składniki
duży, dojrzały ananas
puszka kukurydzy
2 piersi z kurczaka
4 łyżki majonezu
6 ugotowanych na twardo jajek
łyżeczka chilli
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka musztardy
torebka ugotowanego ryżu
100 g oscypka w kawałku
2 łyżki oliwy

Wykonanie
Ananasa podzielić na pół, ostrożnie wykroić twardy rdzeń, następnie naciąć miąższ w kratkę i wyciągać łyżką. Przełożyć do miseczki.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Piersi pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawić solą, pieprzem oraz chilli.
Do podsmażonego mięsa dodać ugotowany ryż, odsączony z soku ananas, kukurydzę, starte na grubych oczkach jajka, majonez oraz musztardę. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dosolić i przełożyć do wydrążonych miseczek z ananasa. Podawać schłodzone.
Przepis Pauliny Nosek

11 z 13
Sałatka makaronowa z wędzoną makrelą [PRZEPIS]...
fot. Fot. Paulina Nosek

Sałatka makaronowa z wędzoną makrelą [PRZEPIS]

Składniki
50 dag świeżego makaronu wstążka
2 garście szpinaku
6 łyżek oleju lnianego
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
1 wędzona makrela
pęczek koperku
2 łyżeczki soli
10 dag sera pleśniowego 
4 łyżki pestek dyni
czerwona cebula

Wykonanie
Makaron ugotować al dente. Do miseczki wlać oliwę oraz olej, dodać sok z cytryny, sól i drobno posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Sosem zalać ugotowany makaron. Na talerz wyłożyć świeże liście szpinaku, kawałki makreli, sera pleśniowego i porcję makaronu. Posypać drobno posiekaną cebulą i prażonymi pestkami dyni.
Przepis Pauliny Nosek

12 z 13
Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem [PRZEPIS]...
fot. Fot. archiwum

Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem [PRZEPIS]

Składniki (porcja dla dwóch osób):
3 ziemniaki sałatkowe (250 g)
3 ogórki kiszone (150 g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (30 g)
mała czerwona cebula
sól, pieprz
koperek (garść)

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotuj w skórce, wystudź i obierz. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj ogórka pokrojonego w cienkie plasterki. Dodaj do miski dwie łyżki jogurtu oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość wymieszaj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

I liga koszykarek. Niezła zaliczka Wisły CanPack w meczu o trzecie miejsce

I liga koszykarek. Niezła zaliczka Wisły CanPack w meczu o trzecie miejsce

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Zobacz również

Kraków w żałobie? Tak wyglądał Rynek w dniu pogrzebu papieża. Jedna wielka impreza

Kraków w żałobie? Tak wyglądał Rynek w dniu pogrzebu papieża. Jedna wielka impreza

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat