5 z 13
Tradycyjna sałatka jarzynowa Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Fot. archiwum

Tradycyjna sałatka jarzynowa Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki
3 duże  marchewki 
1 pietruszka 
1/2 dużego selera 
5 ziemniaków 
4 ogórki kiszone
1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
4 łyżki majonezu kieleckiego 
6 jajek ugotowanych na twardo 
1 soczyste jabłko 
1 puszka groszku konserwowego  lub mrożonego 
1 puszka kukurydzy konserwowej 
sól, pieprz do smaku
 
Wykonanie
Warzywa umyć i ugotować bez obierania ze skóry. Ziemniaki ugotować w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, prawie jak al dente. Warzywa odcedzić i przestudzić. Obrać ze skórki. Warzywa pokroić w drobną kostkę i wsypać do miski. Dodać posiekane jajka na twardo, jabłko pokrojone w kosteczkę i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (sok spowoduje, że jabłko nie ściemnieje), doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę musztardy, 4 kopiaste łyżki majonezu, groszek konserwowy lub mrożony, kukurydzę, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

6 z 13
Wigilijna sałatka śledziowa z ogórkami, pieczarkami i...
fot. Fot. archiwum

Wigilijna sałatka śledziowa z ogórkami, pieczarkami i przecierem pomidorowym [PRZEPIS]

Składniki
kilka słonych śledzi
kilka śledzi typu Bismarck
ogórki konserwowe
cebula
marynowane pieczarki
koncentrat pomidorowy
łyżka oleju
świeżo mielony pieprz

Wykonanie
Śledzie pokroić na kawałki, cebulę w piórka i krótko sparzyć. Ogórki i pieczarki pokroić w kostkę. Wszystko delikatnie wymieszać, dodając łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego zmieszanego z łyżką oleju. Doprawić do smaku pieprzem. Śledzie są najlepsze na drugi dzień, gdy się przegryzą.
Przepis Justyny Kalemby

7 z 13
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką [PRZEPIS]...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką [PRZEPIS]

Składniki
1/2 kg śledzi matiasów
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
por
1/2 słoiczka cebulki marynowanej
3 jajka
3,5 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
sól
pieprz

Wykonanie
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek

8 z 13
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem [PRZEPIS]...
fot. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem [PRZEPIS]

Składniki
1 woreczek ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki ananasa w lekkim syropie (lub 1 mała puszka)
1/2 puszki kukurydzy (lub 1 mała puszka)
2 łyżki majonezu light
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W dużej misce wymieszać ugotowany i przestudzony ryż, odsączoną kukurydzę, tuńczyka i pokrojonego na kawałki ananasa. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jezioro Czorsztyńskie znów pełne wody. Przygotowania do sezonu mogą się rozpocząć

Jezioro Czorsztyńskie znów pełne wody. Przygotowania do sezonu mogą się rozpocząć

Most Grunwaldzki cały w gruzie. Są dwie wiadomości: dobra i zła

Most Grunwaldzki cały w gruzie. Są dwie wiadomości: dobra i zła

Zakopane czeka na stadion. Budowa wchodzi w końcową fazę

Zakopane czeka na stadion. Budowa wchodzi w końcową fazę

Zobacz również

Most Grunwaldzki cały w gruzie. Są dwie wiadomości: dobra i zła

Most Grunwaldzki cały w gruzie. Są dwie wiadomości: dobra i zła

Zima w Tatrach nie powiedziała ostatniego słowa. Na szczytach cały czas jest biało

Zima w Tatrach nie powiedziała ostatniego słowa. Na szczytach cały czas jest biało