
Nie masz pomysłu na sałatki na święta? Kliknij w galerię i zobacz propozycje naszych Czytelników na pyszne sałatki na świąteczny stół.
![Prosta sałatka śledziowa z burakami [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b2/4e/5dee4a1b8f07d_o_xlarge.jpg)
Prosta sałatka śledziowa z burakami [PRZEPIS]
Składniki
500 g matiasów w oleju
pół dużego jabłka
2 ugotowane buraki
4 ogórki konserwowe
1 cebula
4 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
pieprz
łyżka octu winnego białego
łyżka soku z cytryny
Wykonanie
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przepis Sylwii Ładygi

Szybka i prosta sałatka śledziowa z czerwoną fasolą [PRZEPIS]
Składniki
3-4 płaty śledzia po wiejsku
puszka czerwonej fasoli
3-4 ogórki konserwowe
100 g żółtego sera
sól i pieprz do smaku
ok. 3-4 łyżki majonezu
Wykonanie
Śledzie pokroić w dużą kostkę. Fasolę przełożyć na sitko, przelać zimną wodą, osączyć. Ogórki pokroić w kotkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać.
Przepis Doroty Wójcickiej
![Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ae/ec/5dee4d750c395_o_xlarge.jpg)
Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami [PRZEPIS]
Składniki:
300 g obranych ziemniaków
3 płaty śledzia
2 jajka
ok. 250 ml startych marynowanych buraczków
Składniki na sos:
3 łyżki majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Do dekoracji:
mała czerwona cebula
2 duże zielone oliwki
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki, jajka i śledzie pokroić w kostkę. Buraki odcisnąć z nadmiaru soku. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć ziemniaki, uformować na kształt ryby, lekko posmarować sosem majonezowym. Na wierzch ułożyć pokrojone śledzie, potem jajka, ponownie posmarować sosem. Wierzch i boki równomiernie obłożyć startymi buraczkami marynowanymi, wygładzić łyżką.
Czerwoną cebulę pokroić na półplasterki. Ułożyć je na wierzchu sałatki na kształt rybich łusek. Oliwki pokroić w półplasterki i udekorować sałatkę wkładając je w środek każdej ,,łuski”. Z plasterka oliwki zrobić oko i pyszczek.