Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wigilijne kluski z makiem Koła Gospodyń z Konaszówki...
fot. Marian Satała

Potrawy wigilijne. TOP 10 dań z makiem na świąteczny stół naszych Czytelników [PRZEPISY]

Wigilijne kluski z makiem Koła Gospodyń z Konaszówki

Składniki na kluski
50 dag maki
jajko
woda

Składniki na masę makową
50 dag maku
500 ml miodu
pół szklanki rodzynek (lub bakalii)
słodka śmietana

Wykonanie
Paluszki. Z podanych składników zrobić niezbyt luźne ciasto. Uformować małe paluszki, ugotować w osolonej wodzie.
Masa. Mak zalać gorącą wodą (lub mlekiem), postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na ok. 12 godzin, po czym wylać na sito i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wymieszać z ugotowanymi paluszkami, miodem i bakaliami.

Zobacz również

Jaka pogoda czeka nas w majówkę na Pomorzu? Będzie ciepło, ale nieprzesadnie

NOWE
Jaka pogoda czeka nas w majówkę na Pomorzu? Będzie ciepło, ale nieprzesadnie

Pożegnanie absolwentów Zespołu Szkół im. Hipolita Cegielskiego w Chodzieży

Pożegnanie absolwentów Zespołu Szkół im. Hipolita Cegielskiego w Chodzieży

Polecamy

Pożar autobusu na stacji paliw pod Krakowem. Pojazd spłonął doszczętnie

Pożar autobusu na stacji paliw pod Krakowem. Pojazd spłonął doszczętnie

Wisła Kraków. Zrobili swoje, a teraz akcja finał Pucharu Polski rusza na dobre

Wisła Kraków. Zrobili swoje, a teraz akcja finał Pucharu Polski rusza na dobre

Jest obszerny skrót meczu Wisły z Podbeskidziem. Wszystkie gole i kontrowersje

Jest obszerny skrót meczu Wisły z Podbeskidziem. Wszystkie gole i kontrowersje