Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wigilijne kluski z makiem Koła Gospodyń z Konaszówki...
fot. Marian Satała

Potrawy wigilijne. TOP 10 dań z makiem na świąteczny stół naszych Czytelników [PRZEPISY]

Wigilijne kluski z makiem Koła Gospodyń z Konaszówki

Składniki na kluski
50 dag maki
jajko
woda

Składniki na masę makową
50 dag maku
500 ml miodu
pół szklanki rodzynek (lub bakalii)
słodka śmietana

Wykonanie
Paluszki. Z podanych składników zrobić niezbyt luźne ciasto. Uformować małe paluszki, ugotować w osolonej wodzie.
Masa. Mak zalać gorącą wodą (lub mlekiem), postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na ok. 12 godzin, po czym wylać na sito i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wymieszać z ugotowanymi paluszkami, miodem i bakaliami.

Zobacz również

Zorza polarna w naszym regionie. Ależ widok! [ZDJĘCIA]

Zorza polarna w naszym regionie. Ależ widok! [ZDJĘCIA]

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz ze Śląskiem Wrocław

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz ze Śląskiem Wrocław

Polecamy

Wielki faworyt wyścigu, Tadej Pogacar, wygrał siódmy etap Giro d'Italia

Wielki faworyt wyścigu, Tadej Pogacar, wygrał siódmy etap Giro d'Italia

Autor bestselleru "Oczy Mony" odwiedzi Kraków. Będzie spotkanie z czytelnikami

Autor bestselleru "Oczy Mony" odwiedzi Kraków. Będzie spotkanie z czytelnikami

To on zastąpi Mbappe? Trener PSG wskazał transferowy priorytet

To on zastąpi Mbappe? Trener PSG wskazał transferowy priorytet