
Kliknijcie w galerię i zobaczcie pomysły na dania z kaszą!

Pęczak z dynią i grillowanym kurczakiem
Składniki
200 g kaszy pęczak
250 g dyni, najlepiej piżmowej
ok. 300 g filetu z kurczaka
100 g cieciorki ugotowanej lub z puszki
cebula lub 1/2 pęczka dymki
1-2 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego
garść posiekanego jarmużu lub liści szpinaku
po ok. 1/2 łyżeczki przypraw lub wg uznania, np. sól, pieprz, harrisa lub płatki chilli
dodatkowo świeża zielenina do posypania
Wykonanie
Kaszę pęczak ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dynię piżmową umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oprószyć solą i ugotować na parze do miękkości (około 15 minut). Kilka minut przed zakończeniem, razem z dynią ugotować na parze również posiekane i pozbawione twardych części liście jarmużu.
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić lekko na maśle klarowanym.
Kiedy mięso jest gotowe, dodać posiekaną dymkę oraz zmiażdżony czosnek. Dodać cieciorkę, a po kilku chwilach miękką już dynię wraz z jarmużem. Ewentualnie zamiast jarmużu dodać umyte liście szpinaku i całość wymieszać z ugotowaną kaszą. Posypać ulubioną świeżą zieleniną.
Przepis Violetty Grzelki

Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem
Składniki
100 g białej kaszy gryczanej (nieprażonej)
350 g fileta z kurczaka
400 g obranej dyni
50 g jarmużu
por
duża łyżka masła
1/2 łyżeczki imbiru
sól pieprz
Wykonanie
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pora pokrojonego w krążki. Po chwili dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Po kilku minutach dodać kaszę i przyprawić. Kiedy kurczak będzie gotowy, a kasza prawie miękka, dodać dynię i posiekany jarmuż. Gdy dynia i kasza będą miękkie, danie jest gotowe. W razie potrzeby, podczas duszenia można podlać danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Kasza pęczak z warzywami
Składniki
1/2 szklanka kaszy pęczak (100 g)
2 szklanki wody
1/3 szklanki amarantusa
1/4 szklanki komosy ryżowej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki pestek słonecznika
średnia marchewka
1/2 czerwonej cebuli
200 g brokuła
2 łyżki oliwy
Wykonanie
Do rondelka wlać wodę, posolić, wsypać kaszę pęczak, gotować pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dosypać amarantusa, gotować następne 10 minut, dosypać komosę ryżową, gotować jeszcze 5 minut. Zostawić pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
Marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na małe różyczki.
Na patelnię wlać oliwę, wsypać marchew i cebulę, mieszając podsmażyć ok. 1 minuty. Dodać brokuł, mieszając smażyć jeszcze ok. 2-3 minut.
Warzywa połączyć z kaszą, wymieszać. Można podawać zarówno jako osobne danie jak i jako dodatek do mięsa czy ryby.
Przepis Doroty Wójcickiej