
Kasza kuskus z suszonymi pomidorami
Składniki
opakowanie kuskusu
pół paczki fety (sera sałatkowego)
natka zielonej cebulki
70 g czarnych oliwek
słoiczek suszonych pomidorów
oliwa
2 ząbki czosnku
Wykonanie
Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Gdy ostygnie, wycisnąć do niego czosnek, wlać około 2 łyżki oliwy i wymieszać. Pokroić natkę cebulki, pomidory i oliwki. Wymieszać razem i na końcu dodać skrojoną w kostkę fetę. Podawać schłodzone!
Przepis Aleksandry Faiks

Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią
Składniki na około 7 sztuk
5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (ok pół torebki)
1 jajko
1 gruby plaster dyni pokrojony w kosteczkę
4 łyżki kaszki Holle z dynią, kukurydzą i ryżem
1/2 ząbka czosnku
szczypta majeranku
olej kokosowy do delikatnego podsmażenia
Wykonanie
Ugotować kaszę gryczaną, nieco ostudzić. Obrany i oczyszczony gruby plaster dyni pokroić w drobną kosteczkę, gotować ok 10 - 15 minut i odcedzić. Tak przygotowana dynię umieścić w misce wraz ugotowana kaszą. Dodać jako, wyciśnięty czosnek przez praskę oraz kaszkę dyniowa Holle, całość doprawić majerankiem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością oleju i delikatnie przyklepać formując placuszki. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia. Gotowe!
Porada: Dynię i kaszę gotować w tym samym czasie, to znacznie przyspieszy przygotowanie dania. Placuszki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.

Placuszki z kaszy gryczanej ze słonecznikiem i oscypkiem
Składniki
pół woreczka kaszy gryczanej
pół cebuli
ząbek czosnku
garść ziaren słonecznika
łyżka masła
łyżka oleju
mały oscypek
jajko
przyprawy: majeranek, sól, pieprz, cukier
Wykonanie
Kaszę ugotować i odstawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na maśle z odrobiną majeranku, soli i cukru. Oscypka pokroić w kostkę. Delikatnie posiekać słonecznika. Wymieszać wszystko razem, dodać jajko i znów wymieszać. Doprawić do smaku i smażyć placuszki na oleju. Najlepiej smakują z dodatkiem śmietany lub sosu czosnkowego. Należy jeść je na ciepło, kiedy oscypek jest miękki.
Przepis Moniki Marmuźniak

Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem mielonym
Składniki
25 dag mielonego mięsa
olej
cebula
czosnek
ostra papryka w proszku
400 g kaszy gryczanej prażonej „Halina”
sól
mielony pieprz
500 g mąki
szklanka wrzątku
Wykonanie
Z mąki, wody i oleju zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto powinno być gładkie. Rozwałkować, wykroić krążki za pomocą szklanki.
Cebulę bardzo drobno pokrajać i lekko zrumienić na oleju, dodać czosnek, paprykę w proszku i surową kaszę. Wszystkie składniki zasmażyć, wlać szklankę wody, wymieszać i gotować od 10-15 minut. Przerwać gotowanie, gdy masa zgęstnieje, pozostawić ją, aby przestygła.
W międzyczasie podsmażyć mięso mielone.
Do ostudzonej masy dodać podsmażone wcześniej mięso, przyprawić solą i mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać wszystkie składniki i wyrobić łyżką.
Na wykrojone wcześniej krążki ciasta nakładać farsz i zlepić brzegi. Pierogi gotować ok. 8-10 minut.