
Kliknijcie w galerię i zobaczcie TOP 10 dań z kurczakiem naszych Czytelników.

Kurczak z brokułami Joanny Tokarz
Składniki
2 piersi z kurczaka
6 średnich różyczek brokułu
ząbek czosnku
mała cebulka biała
ok. 30 g sera Lazur z niebieską pleśnią
sól, pieprz do smaku
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
Wykonanie
Piersi kurczaka cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Umyte brokuły zmiksować wraz z czosnkiem, cebulką i serem Lazur. Gotowy farsz podzielić na dwie części, nałożyć na oba kotlety, ale tylko do połowy i zwinąć tak, by farsz pozostał w środku. Owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut.

Kurczak miodowo-cytrynowy z tymiankiem Sylwii Ładygi
Składniki
podudzia z kurczaka (6 szt.)
3 łyżki miodu prawdziwego wielokwiatowego
0,5 szklanki soku z cytryny
świeży tymianek i rozmaryn
chili
cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie
Oczyszczone mięso osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
W rondelku podgrzać odrobinę oliwy, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucić posiekaną chili, zalać miodem i sokiem z cytryny - gotować około 3-4 minuty
Dodać rozmaryn i tymianek - marynatą zalać mięso i dokładnie obtoczyć.
Włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok. 45 minut.
Co jakiś czas obracać i podlewać marynatą. Podawać gorące!

Owocowy kurczak kukurydziany na fantastyczny obiad Doroty Wójcickiej
Składniki na kurczaka
kurczak (ok. 1,5 kg)
3/4 łyżki soli
2 łyżki majeranku
małe jabłko
4 sztuki śliwek kalifornijskich
Owocowy dodatek
4 jabłka
ok. 10 sztuk śliwek kalifornijskich
Składniki na sos
100 g świeżej żurawiny
1/2 jabłka
2 łyżki miodu
Wykonanie
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól wymieszać z majerankiem, natrzeć po wierzchu. Jabłko obrać, pokroić na grubą kostkę, dodać śliwki, nadziać kurczaka.
Włożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 1 i 1/2 godz.
Jabłka obrać, podzielić na ósemki, wyłożyć na patelnię. Dodać śliwki, przykryć pokrywką, udusić. Żurawinę na sos umyć, przełożyć do rondelka. Dodać drobno pokrojoną połowę jabłka, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać miód, wymieszać do jego rozpuszczenia. Krótko zmiksować blenderem.
Kurczaka podawać z duszonymi owocami i sosem żurawinowym.