
Piersi z kurczaka w cieście majonezowym Anny Hoszowskiej
Składniki
pierś z kurczaka (ok. 40 dag)
2 kopiaste łyżki majonezu
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 jajka
80 g żółtego sera
1/2 czerwonej papryki
ząbek czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie
Zetrzeć żółty ser. Umieścić dwie łyżki majonezu w misce, dodać mąkę oraz żółty ser. Wbić dwa jajka a następnie wymieszać. Umyć paprykę, usunąć gniazdo nasienne, a połowę papryki pokroić w bardzo drobną kostkę. Drugą połowę papryki można wykorzystać do dekoracji talerzy. Umyć mięso i pokroić na małe kawałki.
Do masy majonezowej dodać paprykę oraz mięso. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać wedle upodobania, u nas były z makaronem sojowym.

Czerwone curry z kurczakiem Sylwii Ładygi
Składniki
200 g filetu z kurczaka
3 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki oleju kokosowego
trawa cytrynowa
1 cm świeżego imbiru
świeża papryczka chili
2 liście limonki
400 ml mleka kokosowego
łyżka cukru trzcinowego
łyżka sosu rybnego
2 łyżki pędów bambusa
sól, pieprz
ryż
Wykonanie
Pokrojony filet z kurczaka natrzeć łyżką pasty curry oraz pieprzem i odstawić na około 30 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, przesmażyć mięso wraz z marynatą, podlać niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusić do miękkości.
W osobnym rondelku rozgrzać pozostały olej. Przesmażyć posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki. Dodać pozostałą pastę curry, a po chwili zalać mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotować ok. 5 minut.
Doprawić do smaku cukrem trzcinowym oraz sosem rybnym.
Do tak przygotowanego sosu wrzucić zawartość patelni oraz pędy bambusa - gotować kilka minut i podawać gorące z ugotowanym na sypko ryżem.
W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Filet drobiowy grillowany orientalnie Agnieszki Sznajder
Składniki
2 filety z kurczaka
Składniki na marynatę do mięsa
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
3 łyżeczki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Dodatkowo
Miks sałat ok. 10-12 dag - roszponka, rukola, sałata lodowa
Składniki na dressing do sałaty
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka sosu sojowego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
cukier
Wykonanie
Przygotować marynatę do mięsa. Fileta umyć, osuszyć i natrzeć olejem z przyprawami. Rozgrzać grill elektryczny lub patelnie grillową. Grill wyłożyć papierem do pieczenia, aby mięso było bardziej soczyste, a płytki grilla pozostaną czyste. Filet jest gotowy po około 10-12 minutach po zapiekaniu na grillu 1000 W. Gorące mięso pokroić na małe paski i podawać z sałatą wymieszaną z dressingiem.

Bezglutenowy kurczak z batatami, soczewicą i szpinakiem Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki
400 g piersi z kurczaka
1 batat (360 g)
70 g czerwonej soczewicy
90 g szpinaku
2 łodygi selera naciowego
200 g pomidorów z puszki
1 cebula
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka garam masala
sól
pieprz
Wykonanie
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Kurczaka pokroić w paski i dodać do cebuli. Kiedy kurczak będzie obsmażony z każdej strony, dodać pokrojonego selera naciowego, opłukaną soczewicę, pomidory i batata pokrojonego w kostkę. Przyprawić. Gdy bataty zmiękną, dodać pokrojony szpinak. Po 5 minutach danie jest gotowe.