
Ostry gulasz z kurczaka Krystyny Solarz
Składniki
duża podwójna pierś z kurczaka
duży por
1/2 szklanki ugotowanego groszku zielonego
1/2 l śmietany 18 proc.
2 płaskie łyżki mieszanki curry
łyżka posiekanych listków kolendry
oliwa do smażenia
Wykonanie
Pierś umyć, pokroić w kostkę. Oczyszczonego i opłukanego pora pokroić w cienkie paseczki i szybko przysmażyć na oliwie. Gdy por się lekko zeszkli, dodać kurczaka i wymieszać. Obsmażyć na złocisty kolor. Następnie wlać na mięso śmietanę, wsypać curry, dodać groszek i delikatnie mieszając podgrzać potrawę jeszcze około 2-3 minut.
Przed podaniem każdą porcję posypać dość grubo posiekaną kolendrą.

Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i kawałkami sera Ewy Lenczyk-Chmielarskiej
Składniki
pierś z kurczaka (pojedyncza)
1 łyżeczka ostrej papryki (lub mniej, według upodobań)
1 łyżka suszonego oregano
sól i pieprz (według uznania)
1/2 opakowania mieszanki sałat
1 pomidor
1/2 papryki
garść kiełków
1 nieduża bagietka
1 dymka (tylko zielona cześć)
oliwa
kawałek sera cheddar
Składniki dressingu
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majonezu
kilka listków bazylii
Wykonanie
Wszystkie składniki dressingu włożyć do blendera i zmiksować na gładki sos.
Na dużym kawałku papieru do pieczenia umieścić ostrą paprykę, oregano, sól i pieprz. Obtoczyć w mieszance przypraw pierś z kurczaka. Przykryć mięso kawałkiem papieru i dokładnie rozbić tłuczkiem.
Natłuścić patelnię grillową 1 łyżką oliwy i rozgrzać. Smażyć kurczaka z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Odstawić na bok. Po wystygnięciu pokroić pierś na niewielkie paski.
Bagietkę pokroić na kromki i zgrillować na tej samej patelni, na złoto.
Na talerzu ułożyć liście sałat. Dodać pokrojonego pomidora i paprykę. Ułożyć kawałki kurczaka oraz posiekaną dymkę i kiełki. Całość skropić dressingiem. Na wierzchu ułożyć kilka wiórków sera cheddar. Podawać z bagietką.

Prosta sałatka z kurczakiem i ananasem Katarzyny Skuty
Składniki
pojedyncza pierś z kurczaka
woreczek ryżu
większa papryka
3-4 plastry ananasa z puszki
puszka kukurydzy
łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól
pieprz
Wykonanie
Pierś z kurczaka oczyścić, przyprawić solą i pieprzem, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Ryż ugotować według opisu na opakowaniu i ostudzić. Paprykę i ananasa pokroić, kukurydzę osączyć na sitku. Wszystkie składniki połączyć, dodać jogurt i majonez. Schłodzić w lodówce.
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić