https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

mad
Gotowi na sentymentalną podróż w czasie? Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych babć, do których zawsze warto powracać.
Gotowi na sentymentalną podróż w czasie? Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych babć, do których zawsze warto powracać. archiwum
Większość z nas z sentymentem wspomina ulubione dania przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Smak świeżo wypieczonej drożdżówki popijanej mlekiem lub kakao dla wielu stanowi jedno z najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa. Zapraszamy na sentymentalną podróż w czasie! Wróćmy czasami do smaków dzieciństwa i przygotujmy te pyszności w domu! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Zobaczcie przepisy na pyszne zupy, drugie dania i desery.

Jak u babci! Zobacz najlepsze przepisy z dzieciństwa Czytelników Gazety Krakowskiej

  • Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
  • Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich
  • Prołzioki, czyli bułki na sodzie
  • Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem
  • Pierogi z serem na słodko
  • Puszyste placki ziemniaczane
  • Kluski leniwe z bułką tartą i cukrem
  • Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich
  • Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich
  • Tradycyjne racuchy z jabłkami od Koła Gospodyń Wiejskich
  • Szarlotka babcina na kruchym cieście
  • Domowe wafle pischinger

Zobaczcie, jak robią "dania jak u babci" nasi Czytelnicy! To prawdziwy smak dzieciństwa, do którego warto powrócić.

Ciepłe ciasto drożdżowe, niedzielny rosół, domowe tosty z żółtym serem, kanapki z pasztetem, pomidorówka, młode ziemniaki z koperkiem – co powoduje, że każde z tych dań należy do kanonu najbardziej uwielbianych smaków? Z pewnością nie finezja przygotowania, ani wyrafinowane składniki. Może po prostu ręka babci?
Dziś o takich daniach z dzieciństwa mówimy comfort food. Magia tkwiąca w comfort food polega na tym, że bardzo szybko pomaga ono załagodzić negatywne emocje i zwalczyć stres. Jak to możliwe? Dzieje się tak, ponieważ określone smaki i potrawy budzą w nas błogie uczucia bezpieczeństwa i radości, zapamiętane z czasów dzieciństwa.
Fenomen ten został opisany już w latach 60. na łamach jednego z dzienników na Florydzie, jednak dopiero w ostatnich latach „komfortowe” jedzenie awansowało do rangi wiodącego trendu. Błędną konotacją, idącą za terminem „comfort food” jest kaloryczność, wysoka zawartość tłuszczu, cukru lub soli. To prawda, że produkty niezdrowe, często kojarzą się z formą nagrody, ponieważ sięgamy po nie okazjonalnie. Dlatego czasem comfort food to nic innego jak słodki batonik, czy porcja lodów.

POLECAMY SPRAWDZONE PRZEPISY:

Polecamy! Przepisy na nietypowe pierogi:

Kultowe potrawy z PRL. Rozwiąż QUIZ - KLIK

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 11

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jan

babcinie przepisy to moje ulubione, kojarzą mi sie z rodzinną niedzielą. Dobre jedzonko, caprio albo kompocik do popicia :-)

g
gośc
10 października, 6:38, Mr:

Te przepisy nie mają nic wspólnego z moim dzieciństwem a już do gołąbków czosnek to jakaś porażka jeszcze trochę to do deserów będę dodawać czosnek.

Jak nie mają?Nie jadlas plackow z jablkami,czy kartoflanki?Ani leniwych na slodko?Goląbkow też nie znasz? Czy ty hrabianka może,chociaż one tez to jadły.

t
toja

Fajne to jadło!Ciekawe czy ktos z Was jadł gruszczankę tj.zupa z polnych gruszek(na pół slodko)z...ziemniakami.Pychota!

J
Jacek

Jak zwykle same zjadliwe komentarze, a mnie te dania się podobają. A czosnek do gołąbków - oczywiście!

M
Mr

Te przepisy nie mają nic wspólnego z moim dzieciństwem a już do gołąbków czosnek to jakaś porażka jeszcze trochę to do deserów będę dodawać czosnek.

N
NOSTRADAMUS

Tragiczne przepisy nie mające nic wspólnego z tym co gotowały babcie z Mazowsza.

G
Gość

Szczególnie kostki rosołowe to składnik używany kiedyś przez nasze babcie...

G
Gość

Naprawdę wszyscy Polacy pochodzą ze wsi? Dania gospodyń wiejskich to nie są dania z dzieciństwa wszystkich Polaków. Tylko tych ze wsi i to z konkretnego regionu.

P
Pytanie
6 października, 19:43, Iga:

Na pyszne jedzenie warto wstąpić do Starej Zajezdni :)

Tramwajowej czy autobusowej ?

M
Maria

To nie są dania z dzieciństwa każdego z nas tylko każde danie z innego regionu Polski. A to różnica zasadnicza.

I
Iga

Na pyszne jedzenie warto wstąpić do Starej Zajezdni :)

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska