Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić [PRZEPISY]

mad
Gotowi na sentymentalną podróż w czasie? Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych babć, do których zawsze warto powracać.
Gotowi na sentymentalną podróż w czasie? Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych babć, do których zawsze warto powracać. archiwum
Większość z nas z sentymentem wspomina ulubione dania przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Smak świeżo wypieczonej drożdżówki popijanej mlekiem lub kakao dla wielu stanowi jedno z najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa. Zapraszamy na sentymentalną podróż w czasie! Wróćmy czasami do smaków dzieciństwa i przygotujmy te pyszności w domu! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Zobaczcie przepisy na pyszne zupy, drugie dania i desery.

Jak u babci! Zobacz najlepsze przepisy z dzieciństwa Czytelników Gazety Krakowskiej

  • Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
  • Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich
  • Prołzioki, czyli bułki na sodzie
  • Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem
  • Pierogi z serem na słodko
  • Puszyste placki ziemniaczane
  • Kluski leniwe z bułką tartą i cukrem
  • Domowe, drożdżowe, babcine kapuśniaczki Koła Gospodyń Wiejskich
  • Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich
  • Tradycyjne racuchy z jabłkami od Koła Gospodyń Wiejskich
  • Szarlotka babcina na kruchym cieście
  • Domowe wafle pischinger

Zobaczcie, jak robią "dania jak u babci" nasi Czytelnicy! To prawdziwy smak dzieciństwa, do którego warto powrócić.

Ciepłe ciasto drożdżowe, niedzielny rosół, domowe tosty z żółtym serem, kanapki z pasztetem, pomidorówka, młode ziemniaki z koperkiem – co powoduje, że każde z tych dań należy do kanonu najbardziej uwielbianych smaków? Z pewnością nie finezja przygotowania, ani wyrafinowane składniki. Może po prostu ręka babci?
Dziś o takich daniach z dzieciństwa mówimy comfort food. Magia tkwiąca w comfort food polega na tym, że bardzo szybko pomaga ono załagodzić negatywne emocje i zwalczyć stres. Jak to możliwe? Dzieje się tak, ponieważ określone smaki i potrawy budzą w nas błogie uczucia bezpieczeństwa i radości, zapamiętane z czasów dzieciństwa.
Fenomen ten został opisany już w latach 60. na łamach jednego z dzienników na Florydzie, jednak dopiero w ostatnich latach „komfortowe” jedzenie awansowało do rangi wiodącego trendu. Błędną konotacją, idącą za terminem „comfort food” jest kaloryczność, wysoka zawartość tłuszczu, cukru lub soli. To prawda, że produkty niezdrowe, często kojarzą się z formą nagrody, ponieważ sięgamy po nie okazjonalnie. Dlatego czasem comfort food to nic innego jak słodki batonik, czy porcja lodów.

POLECAMY SPRAWDZONE PRZEPISY:

Polecamy! Przepisy na nietypowe pierogi:

Kultowe potrawy z PRL. Rozwiąż QUIZ - KLIK

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska