Dania z ziemniaków od lat cieszą się w Polsce dużą popularnością. Nic w tym dziwnego – ziemniaki są smaczne i można z nich wyczarować pyszny obiad. Mamy dla Was przepis na prosty obiad z ziemniakami w roli głównej – ziemniaki zapiekane z boczkiem z dodatkiem cebuli.
Pamiętajmy, że na świecie istnieje około 1000 odmian ziemniaków. Jest to efekt licznych krzyżowań i sztucznej selekcji. Natomiast w Polsce jest ich około 100. Warto wiedzieć, że każda odmiana znacznie różni się od siebie i że właśnie od dokonania dobrego wyboru zależą losy naszego dania. Dlaczego? A to dlatego, że niezwykle ważna jest skłonność do rozgotowywania się, konsystencja, mączystość czy wilgotność.
Ziemniaki z piekarnika z boczkiem i cebulą [PRZEPIS]

Składniki
- ok. 2 kg ziemniaków
- 2-3 cebule
- 40 dag boczku wędzonego
- sól
- pieprz
Wykonanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Boczek pokroić w małą kostkę, cebulę – w piórka. W naczyniu żaroodpornym (z pokrywką) układać warstwami – ziemniaki, które posolić i popieprzyć, boczek, odrobinę cebuli. I tak do wyczerpania składników. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około dwie godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia można odkryć pokrywkę, by nadmiar wody z ziemniaków odparował (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków).
POLECAMY SPRAWDZONE PRZEPISY:
