Boczek duszony w piwie - potrawa prosta, a jakże wyrafinowana zarazem. A ten przyrządzany przez gospodynie z gminy Rzezawa nie ma sobie równych! Dość wspomnieć, że potrawa ta w 2014 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
To danie zakorzeniona w tutejszej kuchni. Potrawy przyrządzane ze starych przepisów, przygotowywane są nie tylko ze względu na smak, ale także dla podtrzymania tradycji.
Obecnie przepis na boczek duszony w piwie przekazywany jest młodszym pokoleniom i stosowany jest we współczesnej kuchni.
Składniki
- 1 kg chudego surowego boczku bez skóry
- 1 płaska łyżka soli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka kminku
- 250 ml piwa
Wykonanie
W celu sporządzenia marynaty należy przecisnąć czosnek przez praskę i rozetrzeć z solą, a następnie dodać olej, majeranek i pieprz. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na minimum 5 godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego, zalać piwem do 1/3 wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 160-180 stopni. W ten sposób dusić boczek pod przykryciem przez co najmniej 2 godziny polewając mięso powstałym sosem. Po tym czasie zdjąć pokrywę posypać kminkiem i kontynuować pieczenie aż do zarumienienia.
