Obrzydlistwa na talerzu rodem z PRL? Dziś już nikt tego nie je! A kiedyś tak nam smakowało...

Redakcja Kraków
Za czym kolejka ta stoi? W PRL staliśmy po wszystko. I może dlatego zdarzało nam się jeść takie potrawy, do których nie wracamy z sentymentem...
Za czym kolejka ta stoi? W PRL staliśmy po wszystko. I może dlatego zdarzało nam się jeść takie potrawy, do których nie wracamy z sentymentem... Fot. NAC
Szpinak jak krowi placek, mleko z kożuchem, kotlety z mortadeli, zupa owocowa, ozorki w sosie chrzanowym… Obrzydlistwo! W czasach PRL jedliśmy różne dania, na których wspomnienie aż przechodzą ciarki! Dziś już nikt jego nie je! Poznajcie nas subiektywny ranking dań z PRL, które niekoniecznie były smaczne! Z sentymentem wspominacie paróweczki w sosie chrzanowym? A wiecie, że 100 kg parówek produkowano przede wszystkim z miazgi kostnej, skórek, tłuszczu i białka w proszku? Brzmi smacznie? Chyba nie!

Zupa mleczna z pływającym po wierzchu kożuchem. Kotlety z obrzydliwej mortadeli. Wyrób czekoladopodobny, jajka w sosie koperkowym. I najgorsze – zupa owocowa. Oto przysmaki PRL, których nie wspominamy z sentymentem.

Masz chwilę? Rozwiąż quiz! Przypomnij sobie potrawy z PRL: KULTOWE POTRAWY Z PRL

Z drugiej strony pamiętamy długie kolejki w sklepach po kawałek mięsa czy wędliny i nasze mamy i babcie, które robiły co mogły, by nas nakarmić. Jedliśmy więc bez marudzenia! Makaron z cebulą, kasza gryczana ze skwarkami czy w końcu – na deser – chleb z cukrem. Niby żołądek pełny, ale…

Zapraszamy w podróż do smaków PRL. Kliknij w galerię i zobacz m.in. z czego produkowano parówki, co wchodziło w skład mortadeli i kto nam zabrał okrągły chleb!

Rzecz będzie o:

  • chlebie z cukrem
  • zupie mlecznej
  • kotletach z mortadeli
  • parówkach w sosie chrzanowym lub pomidorowym
  • produkcie czekoladopodobnym
  • zupie owocowej
  • babce ziemniaczanej
  • ozorkach w sosie chrzanowym
  • paście jajecznej
  • ciepłych lodach

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Zobacz też:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 37

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

C
Chemik
18 maja, 7:46, fuj:

Dziś chemia jest mniam mniam. Jak chce skwasić mleczko z kartonu to bucha ma mnie śmierdzącą breja

przez alta produkowano czerwone jabłka i pomidory i nie musiały mieć smaku .teraz zmądrzeli i wrócili do produkcji tych ze smakiem a nawet zapachem

teraz oleje zastąpiono olejem palmowym,jajka są od kur karmionych mieszanina na olei roślinnych i mineralnych

Świnie karmi się mączką rybną kryla oraz ryb nie nadających się do sprzedaży oraz z padłych zwierząt

Pasztety robi się z wszystkiego dodając produkty sojowe i całą tablice Mendelejewa ukrywając chemię pod setki kodów E.

Chodzi o zabicie bakterii czyli zycia a człowiek to ma zjeść i strawić tak aby po 50 latach nie dostał raka żołądka i trzustki.

Grzyby pseudoboczniaki pędzone na kurzym gnoju.

Białka pozyskiwane z obróbki rozmaitego robactwa.

Modyfikowane genetycznei rosliny usuwanie laktozy i innych składników na które coraz więcej osób jest uczulone

Czy juz się mleka na napromieniowywuje promieniami gamma tylko pasteryzuje wysoka temperaturą?

Niestety za PRL-u jedzenie też nie było zdrowe. Margaryny z pozostałością rakotwórczego niklu (katalizator uwodornienia) z oleju palmowego (tak już wtedy), zmielone skóry w wędlinach i parówkach, dodawany tonami azotyn sodu (rakotwórczy). I do tego tony ołowiu na ulicach. Tylko ludzie byli odporniejsi.

M
Maria
1 marca, 20:20, Gość:

A znajdźcie mi dziś tak dobre jedzenie jakim była pasztetowa i biały salceson z PMB Białystok , te robione dziś przez różne zakłady mięsne nie dorównóują im do pięt a co wy czepiacie się babki ziemniaczej , moja teściowa robiła ją super, niam, niam paluszki lizać. A zupa owocowa z truskawek i makaronem (nitki) tylko się oblizywać.

9 maja, 12:53, Ziutek:

szynka konserwowa z PMB Bialystok nawet w USA miala renome

Krakusy i szynki z zakładów mięsnych w Bydgoszczy hurtem brali Anglicy.

f
fuj
Dziś chemia jest mniam mniam. Jak chce skwasić mleczko z kartonu to bucha ma mnie śmierdzącą breja

przez alta produkowano czerwone jabłka i pomidory i nie musiały mieć smaku .teraz zmądrzeli i wrócili do produkcji tych ze smakiem a nawet zapachem

teraz oleje zastąpiono olejem palmowym,jajka są od kur karmionych mieszanina na olei roślinnych i mineralnych

Świnie karmi się mączką rybną kryla oraz ryb nie nadających się do sprzedaży oraz z padłych zwierząt

Pasztety robi się z wszystkiego dodając produkty sojowe i całą tablice Mendelejewa ukrywając chemię pod setki kodów E.

Chodzi o zabicie bakterii czyli zycia a człowiek to ma zjeść i strawić tak aby po 50 latach nie dostał raka żołądka i trzustki.

Grzyby pseudoboczniaki pędzone na kurzym gnoju.

Białka pozyskiwane z obróbki rozmaitego robactwa.

Modyfikowane genetycznei rosliny usuwanie laktozy i innych składników na które coraz więcej osób jest uczulone

Czy juz się mleka na napromieniowywuje promieniami gamma tylko pasteryzuje wysoka temperaturą?
w
wiki
5 marca, 17:59, zeflik:

Zupa mleczna , kożuch na mleku oby jak najgrubszy , zupa owocowa ,

pasta jajeczna do kanapek ,pyszne rzeczy i zdrowe.

17 maja, 06:53, A C:

Dokładnie!

Ciepłe lody mniam mniam.Do dostania na Ruskiej i Swobodnej

A
A C
5 marca, 17:59, zeflik:

Zupa mleczna , kożuch na mleku oby jak najgrubszy , zupa owocowa ,

pasta jajeczna do kanapek ,pyszne rzeczy i zdrowe.

Dokładnie!

A
A C
Bez obrażania dziennicos, bo nasze relacje zakończymy.

Literówek w PRLu nie było.
k
keniata
1 marca, 20:25, Gość:

Unia nakarmi nas chsząszczami i robakami.

Wystarczy z niej wyjsc.Zyc bedziecie zdrowiej i dluzej.

Z
Ziutek
1 marca, 20:20, Gość:

A znajdźcie mi dziś tak dobre jedzenie jakim była pasztetowa i biały salceson z PMB Białystok , te robione dziś przez różne zakłady mięsne nie dorównóują im do pięt a co wy czepiacie się babki ziemniaczej , moja teściowa robiła ją super, niam, niam paluszki lizać. A zupa owocowa z truskawek i makaronem (nitki) tylko się oblizywać.

szynka konserwowa z PMB Bialystok nawet w USA miala renome

z
zeflik
2 marca, 19:24, Gość:

Dzis tez zjemy wszystko ! Masarz nic nie wyrzuci ! Dzis tez jest wszystko w kielbasach !!wiec nie pisz pan farmazonow !!!

Zgadza się !!!!!!!!!!!!!!

z
zeflik
2 marca, 19:26, Gość:

Za PRLu nie dodawano do wyrobow konserwantow !! Dzis parowka czy slaska lezy tygodnie i wygladaja jak nowe !

Prawda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

z
zeflik
Zupa mleczna , kożuch na mleku oby jak najgrubszy , zupa owocowa ,

pasta jajeczna do kanapek ,pyszne rzeczy i zdrowe.
G
Gość
Żadne obrzydlistwa nie były obrzydlistwa w postaci jedzenia larw ,szarańczy,chrabąszczy i innych robali to nam teraz szykują!
G
Gość
2 marca, 1:20, TYLKOPIS!:

A teraz z nowu te obrzydliswa robacwo do jadło z pisu chcą nam dać jeść po dziękuj totalnej opozyci. Wiec na kogo głosować!!!

Podległe rządowi Narodowe Centrum Badań i Rozwoju przyznało 6,5 mln zł do projektu, który zakłada m.in. hodowlę jadalnych owadów na klatkach schodowych ("SmartFood: zaangażowanie mieszkańców w różnorodność żywnościową w miastach"). NCBR podlega ministrowi funduszy i polityki regionalnej Grzegorzowi Pudzie.

To PiS. Chcesz robala?

:-)))

G
Gość
2 marca, 19:26, Gość:

Za PRLu nie dodawano do wyrobow konserwantow !! Dzis parowka czy slaska lezy tygodnie i wygladaja jak nowe !

Podległe rządowi Narodowe Centrum Badań i Rozwoju przyznało 6,5 mln zł do projektu, który zakłada m.in. hodowlę jadalnych owadów na klatkach schodowych ("SmartFood: zaangażowanie mieszkańców w różnorodność żywnościową w miastach"). NCBR podlega ministrowi funduszy i polityki regionalnej Grzegorzowi Pudzie.

To PiS. Chcesz robala?

:-)))

G
Gość
Za PRLu nie dodawano do wyrobow konserwantow !! Dzis parowka czy slaska lezy tygodnie i wygladaja jak nowe !
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie