Gęsina jest najlepsza w listopadzie i grudniu
Gęsina jest produktem sezonowym, świeżą gęś można kupić jedynie jesienią, od listopada do grudnia. I pewnie dlatego właśnie w tym okresie rolnicy z okolicznych podkrakowskich wsi, przyjeżdżali handlować tym ptactwem do centrum Krakowa.
O tradycji pieczenia gęsi tak pisał etnofraf Oskar Kolberg:
Pieczenie gęsi na św. Marcina bardzo dawnych czasów zasięga; stąd to zapewne pochodzi, że włościanie zwykle natenczas znosili daniny, między którymi były także gęsi. Pobierający, mając ich dostatek, spraszał gości na ucztę z pieczonej gęsi. Zazwyczaj gęś pieczona bywa wówczas z kwaśnymi jabłkami (w nadzieniu). Bicie i pieczenie gęsi na św. Marcina może więcej stąd pochodzi, że są wtenczas najtłustsze i najsmaczniejsze.
Przepis na gęś z 1892 roku

Jak dawniej przyrządzano gęś? Przepis znaleźliśmy z książki wydanej po raz pierwszy w 1892 roku pt. „Ilustrowany Kucharz Krakowski dla oszczędnych gospodyń”.
„Oskubać gęś, a pozostałych kiełków i puszków nie opalać, jak u innego drobiu, lecz wytrzeć dobrze sproszkowaną kalafonią (żywicą), polać gorącą wodą, wytrzeć potem mocno i opłukać; aby była bielszą, natrzeć mąką pszeniczną, potem natrzeć solą i majerankiem w środku i zewnątrz i piec jak kaczki, nadziawszy jak kaczki (…). Niektórzy nadziewają gęś jabłkami pokrajanymi na ćwiartki i jabłka te podają potem osobno. Ale jabłka przejdą odorem gęsi i nie są wcale smaczne, także gęś nabierze od nich pokwasku, więc lepiej nadziać czem innym.
Wróćmy do jedzenia gęsi
Gęsia tradycja w Polsce jest długa i wiąże się z nią wiele zwyczajów. Jednak nie zajadamy się gęsiną: statystyczny Polak zjada jej jedynie… 25 gramów rocznie!
A warto podkreślić, że jesteśmy największym producentem gęsiego mięsa w Europie. 96,5 procenta trafia na eksport! Dlaczego Europa bardziej docenia nasz produkt niż my sami? Nie jest tajemnicą, że gęś jest zdrowsza od kurczęcia, co więcej - jest najzdrowszym drobiem. Mimo wysokiej kaloryczności, gęś ma bardzo korzystny skład tłuszczowy - zawiera on znacznie więcej jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż kwasów tłuszczowych nasyconych. Gęsina ma także wysoką zawartość białka, wynoszącą 23 proc. Z sześciokilogramowej gęsi, można uzyskać nawet litr zdrowego smalcu, charakteryzującego się niską temperaturą topnienia, co czyni go łatwiejszym do strawienia.
Przepisy na dania z gęsi znajdziesz tu: Najlepsza gęsina na świętego Marcina. Przepisy na dania z gęsi Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Polecamy:
