Ilustrowany kucharz krakowski, czyli książka kucharska dla oszczędnych gospodyń. Jak dawniej gotowano? [CIEKAWOSTKI KULINARNE]

opr. Magda Smoleń
Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń został wydany po raz pierwszy w 1892 roku.
Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń został wydany po raz pierwszy w 1892 roku. Fot. Polona
Jak gotowali nasi przodkowie? Warto sięgnąć po dawne książki kucharskie. Jedną z ciekawych pozycji jest „Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń”. To poradnik autorstwa Kazimiery Krumłowskiej (pseudonim Maria Gruszecka). Wydany został po raz pierwszy w 1892. Sama autorka poleca swoją książkę młodym gospodyniom, którym „obiad, kolacya, wydaje się tak skomplikowaną rzeczą, tak kosztowną i niedostępną, że najczęściej zniechęcona opuszcza ręce, lub oddaje się w opiekę sługi albo kucharki”.

"Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń" zawiera przepisy proste, tanie i zdrowe, ponieważ - znów cytując za autorką - „w wieku pary i elektryczności w wieku newrozy i chorób żołądkowych, odżywianie nabiera innego znaczenia”.
W książce znajdziemy ponad 1300 przepisów staropolskiej kuchni, a wśród nich zupy, pieczenie, sosy, ciasta i torty. Dzieło zaopatrzone jest też w obszerny dodatek poświęcony prowadzeniu domu, pełen "babcinych" sposobów prania tkanin, przechowywania żywności, czyszczenia metali, a także dbania o urodę.

W książce znajdziemy ponad 1300 przepisów staropolskiej kuchni.
W książce znajdziemy ponad 1300 przepisów staropolskiej kuchni. Fot. Polona

„Zacofanie w kwestii kulinarnej”, czyli wojna autorek książek kulinarnych

Pierwsze wydanie ukazało się w 1892 roku. W styczniu 1893 roku „Ilustrowanego kucharza krakowskiego dla oszczędnych gospodyń” można było kupić w redakcji Kuriera Lwowskiego. Jak pisze autorka we wstępie - w ciągu 9 miesięcy rozeszło się 5 wydań książki. W 1904 roku w sprzedaży było już dziesiąte wydanie.

Kurier Warszawski w 1892 r. pisał o książce:

Literatura kulinarna nasza, w której dotąd pierwszorzędnym blaskiem wartości i powodzenia świeciło „365 obiadów” wzbogacona została nowym dziełem: Kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń. Smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich.

„Ilustrowanego kucharza krakowskiego” można poszukać nie tylko w antykwariatach. Książka doczekała się też wielu reprintów.
„Ilustrowanego kucharza krakowskiego” można poszukać nie tylko w antykwariatach. Książka doczekała się też wielu reprintów.

Popularność publikacji nie uszła uwadze autorce wspomnianych „365 obiadów” – Lucynie Ćwierczakiewiczowej. We wrześniu 1893 roku napisała recenzję „Ilustrowanego kucharza krakowskiego”. Zarzuciła Marii Gruszeckiej „zacofanie w kwestii kulinarnej". Chodziło o polecanie ekstraktu mięsnego Liebiega, szumowanie rosołu, używanie „szmalcu” do smażenia oraz sposobu podawania „polardy z ogórkami kwaszonemi".
„Ilustrowanego kucharza krakowskiego” można poszukać nie tylko w antykwariatach. Książka doczekała się też wielu reprintów.

Polecamy również:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie