Poniżej znajdziecie przepisy na pyszne wiosenne obiady:
- Zupa z zielonych szparagów
- Wiosenny chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka
- Zupa szczawiową jak u babci
- Makaron z zielonymi warzywami: szparagami, groszkiem i cukinią
- Makaron kokardki z łososiem i brokułami
- Pieczony kalafior na ostro
- Penne z cukinią
- Spaghetti z warzywami
- Tarta z młodą kapustą
- Młoda kapusta podawana z młodymi ziemniakami
Zupa z zielonymi szparagami „Francuska wiosna” [PRZEPIS]

Składniki
- 400 g zielonych szparagów
- pęczek włoszczyzny
- 2 ziemniaki
- 50 ml śmietany 12%
- pieprz
- sól
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
Wykonanie
Włoszczyznę obrać, marchewkę pokroić na drobniejsze kawałki, pozostałe warzywa włożyć w całości. Ziemniaki obrać, pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Wywar ugotować z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gdy warzywa będą już ugotowane, zostawić w wywarze marchewkę i ziemniaki, dodać pokrojone szparagi i gotować je do momentu, aż zmiękną. Zupę zblendować. Po osiągnięciu satysfakcjonującej nas gęstej i jednolitej konsystencji kremu, dodać śmietanę, uprzednio hartując ją niewielką ilością ciepłej zupy w osobnym naczyniu. Przed podaniem zupy dodać chrupiącą sałatkę.
Wiosenny chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka [PRZEPIS]

Składniki dla 6-8 osób
- pęczek botwinki (ok. 5 średnich buraczków oraz liście z łodygami)
- 1-2 świeże ogórki
- 1-2 pęczki rzodkiewek
- 4 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 1 l jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka, do wyboru lub ich mieszanka
- przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
- 1/2 jajka ugotowanego na twardo na osobę
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie
Ugotować jaja na twardo. Młode buraczki odciąć, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Łodygi z liśćmi przebrać, zwiędłe liście odrzucić, a pozostałe opłukać dokładnie wodą i drobno posiekać. Następnie zalać wodą w takiej ilości, aby były przykryte - ok 1/2-0.75 litra. Zagotować i pogotować 2-3 minuty; buraczki będą miękkawe, ale półtwarde. Dodać do ugotowanych buraków sok z cytryny, a następnie ostudzić je wstawiając garnek do zimnej wody.
W międzyczasie pokroić w kosteczkę obranego ogórka i umyte rzodkiewki i przełożyć całość do garnka o pojemności ok. 3 l. Dodać przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek, a następnie kefir, jogurt lub ich mieszankę oraz ugotowaną, ale schłodzoną botwinkę. Doprawić solą, pieprzem ewentualnie czosnkiem do smaku i wymieszać. Na koniec dodać pęczek posiekanego koperku. Podawać schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zarówno smak jak i kolor nabierają intensywności po kilku godzinach od przygotowania, stąd warto chłodnik przygotować wcześniej i dobrze schłodzić w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga Mamucie Przysmaki
Zupa szczawiowa z jajkiem jak u babci [PRZEPIS]

Składniki
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 1 marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- 4 ziemniaki
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1 pęczek szczawiu
- 100 ml śmietany 30%
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Wykonanie
Skrzydełka przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wsypać przyprawę uniwersalną. Gotować 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 15 minut.
Szczaw drobno posiekać i wrzucić do wywaru. Wlać śmietanę i gotować 5 minut. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Zupę wylać na talerze, dodać jajko i podawać.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"
Makaron z zielonymi warzywami [PRZEPIS]

Składniki
- 150 g makaronu muszelki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 cukinia
- 1 brokuł
- 140 g mrożonego zielonego groszku
- 1 pęczek zielonych szparagów
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 100 ml śmietanki 18%
- 1 szklanka wody lub bulionu
Wykonanie
Na maśle podsmażyć cebulę posiekaną w piórka. Brokuła rozdzielić na różyczki i wrzucić do cebuli, zalać wodą. Gdy brokuł lekko zmięknie dodać zielone szparagi pocięte na kawałki oraz zielony groszek. Na koniec dorzucić cukinię pokrojoną na ćwiartki. Warzywa przyprawić i gdy zmiękną - wlać śmietankę i zagotować.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
Ugotowany makaron przełożyć do sosu z warzywami, wymieszać i przełożyć na talerz.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje
Makaron kokardki z łososiem i brokułami [PRZEPIS]

Składniki
- brokuły
- 200 g makaronu np. kokardki
- 250 g filetu z łososia
- ząbek czosnku
- koperek
- 2 łyżki śmietany
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie
Brokuły podzielić na małe różyczki i wymyć. W dużym garnku ugotować wodę, lekko ją posolić. Do wrzącej wody wrzucić makaron i brokuły. Gotować ok. 9 min. (makaron musi być al dente). Odcedzić i przekładamy ponownie do garnka. Rybę bez skóry pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić czosnek. Gdy się podgrzeje, czosnek wyciągnąć.
Na oliwie podsmażyć łososia. Dodać śmietanę, sok z cytryny i troszkę wody. Doprawić solą i odrobinką pieprzu. Na końcu dodać koperek. Wymieszać.
Łososia przełożyć do garnka z makaronem i brokułami i bardzo delikatnie wymieszać.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Pieczony kalafior na ostro [PRZEPIS]

Składniki
- główka kalafiora
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka czosnku w proszku
- szczypta mielonego kminku
- łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Kalafior podzielić na małe różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, tak aby był al dente. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W misce wymieszać oliwę z przyprawami, dodać różyczki kalafiora i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Kalafior umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30. minut. Podawać z sosem czosnkowym lub dowolnymi dodatkami.
Przepis Andżeliki Knop
Makaron penne z cukinią [PRZEPIS]

Składniki
- 1 średnia cukinia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 3 ząbki czosnku
- 1 paczka makaronu penne (400 g)
- 3 łyżki gotowego sosu serowego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Cukinię umyć, pokroić w średniej grubości plastry i podsmażyć na oliwie. Doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną kolendrę. Całość chwilę poddusić, następnie dodać ugotowany al dente makaron, sos serowy i wymieszać.
Spaghetti warzywami [PRZEPIS]

Składniki
- 250 g makaronu spaghetti
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 100 g pomidorków cherry
- 1 cebula
- 1 szklanka śmietany 30%
- 50 g sera żółtego
- 4 łyżki oliwy
- oregano
- sól, pieprz
Wykonanie
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach.
Na oliwie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażyć około 10 minut. Warzywa zalać śmietaną i dodać żółty ser. Dusić około 3 minut. Dodać ugotowany makaron spaghetti. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawić do smaku oregano, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"
Tarta z młodą kapustą [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- 100 g masła
- 2 lekko zaokrąglone łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- ćwiartka młodej główki kapusty (ok. 400 g)
- 2 jajka
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 100 g żółtego sera
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, drobno posiekać nożem. Dodać sól i kwaśną śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do formy na tarty lub tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni, zrobić też brzegi na wysokość ok. 1,5-2 cm. Dno w kilku miejscach nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 20 minut. Gdyby ciasto zaczęło rosnąć środkiem, należy otworzyć piekarnik i widelcem zrobić dodatkowe nakłucia. Wyjąć, całkowicie ostudzić.
Kapustę drobno poszatkować. W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić kapustę, gotować ok. 2 minuty. Odcedzić, ostudzić. Wyłożyć na ostudzony spód.
Ser zetrzeć na tarce, równomiernie rozsypać po wierzchu. Jajka krótko zmiksować z kremówką i solą, wylać po całej powierzchni tarty.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 15 minut.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga "Daktyle w czekoladzie"
Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki octu
- sól
- pieprz
Zasmażka:
- 3 łyżki smalcu lub masła
- 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
- 2 kg młodych ziemniaków
- kefir lub zsiadłe mleko
Wykonanie
Kapustę obrać z wierzchnich, najbardziej zielonych liści, drobno pokroić całą główkę, zalać do 1/2 wysokości i gotować z pokrojonym koperkiem i solą. Gdy kapusta zmięknie, czyli po około 20-25 minutach dodać ocet i pieprz.
Na patelni roztopić masło lub smalec, dodać mąkę, zrobić złotą zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty energicznie mieszając, całość doprawić do smaku.
Podawać z kefirem i ziemniaki.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga "Apetyczna babeczka"
Lubisz polską kuchnię? Sprawdź się w naszym quizie! KLIK
