Spis treści
Szparagowy zawrót głowy
Szparagi to warzywo, na które sezon trwa tylko 3-4 tygodnie, dlatego szkoda z niego nie skorzystać. Na osiedlowych straganach znajdziemy te w wersji białej i zielonej.
Zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie muszą być obierane, przygotowując je wystarczy odłamać zdrewniałe końce.
Z kolei białe szparagi mają łagodniejszy smak, ale są bardziej włókniste i wymagają usunięcia zgrubiałej skórki z łodyg.
Przygotowanie szparagów nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych, w związku z tym warto poznać kilka przepisów, dzięki którym przygotujemy pyszny, wiosenny obiad.
Mogą to być delikatne zupy, sycąca tarta w towarzystwie szynki lub pyszna frittata.
Pomysłów na obiad ze szparagami w roli głównej jest naprawdę wiele. Zobacz, z czym najlepiej je podawać i jak przyrządzać proste, ale bardzo smakowite dania. Do dzieła!
Tarta ze szparagami

Składniki na nadzienie:
pęczek szparagów
4 jajka
300 ml śmietany kremówki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
60 g startego sera brie (lub cheddar)
4 łyżki parmezanu
kilka plasterków szynki wędzonej
garść pomidorków cherry
Składniki na ciasto:
250 g mąki
150 g zimnego masła
łyżka lodowatej wody
szczypta soli
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności szykujemy ciasto. Formę na tartę smarujemy masłem i przesiewamy mąkę do miski.
Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki wraz z solą. Rozcieramy masło z mąką aż powstaną „okruchy” ciasta. Następnie dodajemy lodowatą wodę i łączymy ciasto formując kulę. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkowane między dwoma kawałkami folii ciasto przekładamy do formy, obciążamy je kulkami ceramicznymi i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).
Do miski dodajemy jajka, starty ser, sól, pieprz oraz śmietankę i mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze części (2-3), zostawiając połowę z nich w całości.
Pomidorki kroimy według uznania na plasterki bądź ćwiartki. Na opieczoną tartę wylewamy połowę naszej masy z dodanymi trzonkami szparagów, częścią pomidorków i wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika.
Szynkę kroimy na pół, by plasterki były węższe i owijamy nią większe części szparagów. Pozostałe szparagi i ich główki układamy na podpieczonej masie zalewamy pozostałą masą. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut.
Frittata ze szparagami

Składniki
350 g ziemniaków
pęczek szparagów
3 łyżki oliwy
½ cebuli
6 jajek
150 g szynki
100 g sera cheddar
czerwona papryka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 15-20 min, prawie do miękkości.
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze części i na dwie minuty wrzucamy do gotujących się ziemniaków.
Cebulę kroimy w kostkę, a na patelni żaroodpornej rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, a po paru minutach pokrojoną w paski paprykę, szparagi, ziemniaki i ser.
W misce roztrzepujemy jajka, solimy, a następnie wlewamy je na patelnię. Na wierzch układamy główki szparagów. Całość pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).
Zobacz też inne przepisy na pyszne, wiosenne dania
