https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szybki obiad ze szparagami – tarta lub frittata. Obojętnie, co zrobisz – i tak będzie pyszne!

oprac. Magda Smoleń
Przygotowanie szparagów nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych, w związku z tym warto poznać kilka przepisów, dzięki którym przygotujemy pyszny, wiosenny obiad.
Przygotowanie szparagów nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych, w związku z tym warto poznać kilka przepisów, dzięki którym przygotujemy pyszny, wiosenny obiad. materiały prasowe
Maj to miesiąc, kiedy na stole królują eleganckie szparagi. Według legendy warzywa te zawdzięczamy królowej Bonie, a w czasach PRL-u ochoczo zajadali się nimi dygnitarze. Zielone, białe lub fioletowe smakują wyśmienicie i doskonale nadają się nie tylko na śniadanie. Spokojnie mogą być głównym bohaterem podczas niedzielnego obiadu. Jak je przyrządzić i z czym podawać? Zobacz dwa przepisy na wyjątkowe dania ze szparagami.

Spis treści

Szparagowy zawrót głowy

Szparagi to warzywo, na które sezon trwa tylko 3-4 tygodnie, dlatego szkoda z niego nie skorzystać. Na osiedlowych straganach znajdziemy te w wersji białej i zielonej.

  • Zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie muszą być obierane, przygotowując je wystarczy odłamać zdrewniałe końce.

  • Z kolei białe szparagi mają łagodniejszy smak, ale są bardziej włókniste i wymagają usunięcia zgrubiałej skórki z łodyg.

Przygotowanie szparagów nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych, w związku z tym warto poznać kilka przepisów, dzięki którym przygotujemy pyszny, wiosenny obiad.

Mogą to być delikatne zupy, sycąca tarta w towarzystwie szynki lub pyszna frittata.

Pomysłów na obiad ze szparagami w roli głównej jest naprawdę wiele. Zobacz, z czym najlepiej je podawać i jak przyrządzać proste, ale bardzo smakowite dania. Do dzieła!

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami
materiały prasowe

Składniki na nadzienie:

pęczek szparagów

  • 4 jajka

  • 300 ml śmietany kremówki

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki pieprzu

  • 60 g startego sera brie (lub cheddar)

  • 4 łyżki parmezanu

  • kilka plasterków szynki wędzonej

  • garść pomidorków cherry

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki

  • 150 g zimnego masła

  • łyżka lodowatej wody

  • szczypta soli

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności szykujemy ciasto. Formę na tartę smarujemy masłem i przesiewamy mąkę do miski.

Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki wraz z solą. Rozcieramy masło z mąką aż powstaną „okruchy” ciasta. Następnie dodajemy lodowatą wodę i łączymy ciasto formując kulę. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkowane między dwoma kawałkami folii ciasto przekładamy do formy, obciążamy je kulkami ceramicznymi i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).

Do miski dodajemy jajka, starty ser, sól, pieprz oraz śmietankę i mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita.

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze części (2-3), zostawiając połowę z nich w całości.

Pomidorki kroimy według uznania na plasterki bądź ćwiartki. Na opieczoną tartę wylewamy połowę naszej masy z dodanymi trzonkami szparagów, częścią pomidorków i wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika.

Szynkę kroimy na pół, by plasterki były węższe i owijamy nią większe części szparagów. Pozostałe szparagi i ich główki układamy na podpieczonej masie zalewamy pozostałą masą. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut.

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami
Frittata ze szparagami
materiały prasowe

Składniki

  • 350 g ziemniaków

  • pęczek szparagów

  • 3 łyżki oliwy

  • ½ cebuli

  • 6 jajek

  • 150 g szynki

  • 100 g sera cheddar

  • czerwona papryka

  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 15-20 min, prawie do miękkości.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze części i na dwie minuty wrzucamy do gotujących się ziemniaków.

Cebulę kroimy w kostkę, a na patelni żaroodpornej rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, a po paru minutach pokrojoną w paski paprykę, szparagi, ziemniaki i ser.

W misce roztrzepujemy jajka, solimy, a następnie wlewamy je na patelnię. Na wierzch układamy główki szparagów. Całość pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).

Zobacz też inne przepisy na pyszne, wiosenne dania

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska