Wiosenne i letnie sałatki, które zawsze warto przygotować. Zobacz przepisy

opr. Magda Smoleń
Pyszne i zdrowe sałatki. Zobacz przepisy.
Pyszne i zdrowe sałatki. Zobacz przepisy. Fot. materiały prasowe
Wiosna i lato to czas na pyszne, zdrowe sałatki. Zobacz nasze propozycje na sałatki, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wybierzesz sałatkę z bobu czy ciecierzycy? Z fasolką szparagową czy szpinakiem? A może sałatkę nicejską, o której Gordon Ramsay mówił, ze to najlepsza sałatka pod słońcem? Zobacz przepisy.

Spis treści

Szybka sałatka z ciecierzycy z kozim serem, burakami i papryką

Szybka sałatka z ciecierzycy z kozim serem, burakami i papryką.
Szybka sałatka z ciecierzycy z kozim serem, burakami i papryką. Fot. Aleksander Zachuta

Składniki

  • ciecierzyca z puszki (ugotuj samodzielnie jeśli masz chwilkę czasu )
  • pomidorki koktajlowe
  • gotowane buraki czerwone (oczywiście lepiej ugotować samemu, ale mogą być już gotowe ze sklepu)
  • kolorowa papryka
  • suszone morele (najlepsze są te ciemne)
  • kozi ser
  • kiełki do ozdoby

Składniki na sos:

  • odrobina miodu wymieszanego z sokiem z cytryny

Dodatkowo
szklane naczynie lub kilka mniejszych, np. dużych kieliszków lub szklanek, w których stworzysz modne monoporcje

Wykonanie:
Odcedź i opłucz ciecierzycę, przesyp na dno szklanej miski. Teraz kolejno układaj przekrojone na pół lub cztery części pomidorki, pokrojone w drobne słupki warzywa i buraki. Na wierzch poukładaj kruszony kozi ser i ozdabiaj pokrojonymi w paski suszonymi morelami. Ozdób mikro ziołami (listkami) lub kiełkami. Polej na sam koniec odrobiną sosu - miodem z sokiem z wyciśniętej cytryny.
Przepis Aleksandra Zachuty

Sałatka z fasolką szparagową

Sałatka z fasolką szparagową.
Sałatka z fasolką szparagową. Fot. materiały prasowe

Składniki na sałatkę:

  • 15 dag fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
  • 2 jaja Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 1 ziemniak
  • kilka kropli oliwy
  • nać pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Fasolkę oczyszczamy wykrawając ogonki, a następnie wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na półmiękko. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i bardzo drobno kroimy. To samo robimy z cebulą i ugotowanym ziemniakiem. Wszystko mieszamy. Następnie myjemy pomidory, każdego kroimy na osiem części i dorzucamy do sałatki. Dodajemy kilka kropli oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki.

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska.
Sałatka nicejska. Fot. materiały prasowe

Składniki

  • 1 główkę sałaty rzymskiej lub mieszanka sałat
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 20 dag tuńczyka z puszki
  • 2 jaja Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L
  • 150 g pomidorów lub pomidorków typu cherry
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy Dijon lub francuskiej
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

Wykonanie
Młode ziemniaki gotujemy w mundurkach. Fasolkę gotujemy i kroimy na kawałki. Sałatę myjemy pod bieżącą wodą. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki, a każdego pomidora na osiem kawałków lub pomidorki na pół. Układamy na dnie miski liście sałaty, rozdrobnione warzywa i kawałki tuńczyka. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy i kładziemy na wierzchu. Następnie przygotowujemy sos, mieszając ocet winny z oliwą, musztardą, szczyptą ziół prowansalskich, pieprzem i solą. Sałatkę skrapiamy gotowym sosem i dekorujemy oliwkami.

Sałatka z arbuzem, rukolą i ogórkiem

Sałatka z arbuzem, rukolą i ogórkiem.
Sałatka z arbuzem, rukolą i ogórkiem. Fot. materiały prasowe

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g ogórka zielonego
  • 50 g sera blue
  • 100 g arbuza
  • miód
  • 50 g orzechów włoskich

Sos:

  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie
Na rukoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie. Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.
Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.

Kolorowa sałatka z orzechami pekan i jajkami przepiórczymi

Kolorowa sałatka z orzechami pekan i jajkami przepiórczymi.
Kolorowa sałatka z orzechami pekan i jajkami przepiórczymi. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 2 garści miksu sałat
  • 1 garść rukoli
  • 8 jajek przepiórczych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 70 g orzechów pekan Bakalland
  • 50 g chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
  • 2 awokado
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do wystudzenia. W osobnym naczyniu układamy miks sałat, rukolę, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, awokado pokrojone w kostkę i wszystko delikatnie mieszamy. Następnie obieramy jaka i kroimy na połówki, układamy na sałacie. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy olej, musztardę i wyciśnięty sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę polewamy sosem na chwilę przed podaniem.

Sałatka z młodego bobu z serem i miętą

Sałatka z młodego bobu z serem i miętą.
Sałatka z młodego bobu z serem i miętą. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 0,5 kg młodego bobu
  • 50 g orzeszków piniowych
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)
  • 50 ml oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • szczypta grubo zmielonego pieprzu

Wykonanie:
Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser.
Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.

Sałatka z kaszą orkiszową i szynką dojrzewającą

Sałatka z kaszą orkiszową i szynką dojrzewającą.
Sałatka z kaszą orkiszową i szynką dojrzewającą. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 1 saszetka kaszy orkiszowej (np. Halina)
  • 4 plastry włoskiej szynki dojrzewającej
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 6 szt. czarnych oliwek
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 garść rukoli
  • 10 liści bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić.
Seler i cebulę posiekać w piórka, pomidorki pokroić w ćwiartki, paprykę w drobną kostkę. Szynkę porwać w mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki oraz rukolę i bazylię wymieszać w misce, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać oliwę i jeszcze raz wymieszać.

Sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami

Sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami.
Sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami. Fot. materiały prasowe

Składniki

  • opakowanie świeżego szpinaku
  • opakowanie świeżej roszponki
  • 4 dojrzałe figi
  • 150 g sera koziego lub fety
  • 2 jabłka
  • 200 g orzechów włoskich
  • opakowanie pieczywa do odpieku (np. Dan Cake)

Składniki na dip

  • 4-5 łyżek miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia oraz tymianek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie
Szpinak, roszponkę, jabłka i figi umyć i osuszyć. Orzechy rozłupać i pozostawić w dużych kawałkach. Ser pokroić w kostkę jeśli to feta lub zestrugać, jeśli to ser kozi. Jabłka pokroić na cienkie piórka, a figi w ćwiartki. Pieczywo podgrzać w piekarniku aż do zrumienienia. Po wyciągnięciu lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe krążki. W miseczce wymieszać składniki na dip, czyli miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny, oraz posiekane drobno zioła i przyprawy. Odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć.
W dużej misie sałatkowej ułożyć najpierw roszponkę i liście szpinaku. Na nich rozłożyć pokrojone pieczywo, na każdą kromeczkę położyć pokrojony ser. Następnie dodać pokrojone owoce oraz orzechy i całość polać przygotowanym dipem.

Zobacz też:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie