Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Szpinak - przepisy. TOP 10 dań ze szpinakiem naszych Czytelników [PRZEPISY]

mad
Kliknijcie w galerię i zobaczcie, jakie dania można przygotowac ze szpinakiem.
Kliknijcie w galerię i zobaczcie, jakie dania można przygotowac ze szpinakiem. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Pierogi ze szpinakiem, rolada szpinakowa, sałatka ze szpinakiem, a nawet… ciasto szpinakowe! Szpinak jest smaczny! Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych Czytelników na dania ze szpinakiem. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Dania ze szpinakiem. Poniżej przepisy:

  • Tradycyjny szpinak zasmażany
  • Trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem
  • Jesienna sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami
  • Naleśniki z fetą i szpinakiem
  • Makaronowe muszle ze szpinakiem i bryndzą
  • Proste pierogi ze świeżym łososiem, szpinakiem i serem feta
  • Rolada szpinakowa z łososiem
  • Makaron lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem
  • Bezglutenowy kurczak z batatami, soczewicą i szpinakiem
  • Zebra szpinakowo-dyniowa z figami

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Już starożytni Persowie wiedzieli o zdrowotnych właściwościach szpinaku. Zanim trafił na nasze talerze, z Persji powędrował do Chin, a następnie do Hiszpanii. Stamtąd wraz z Katarzyną Medycejską dotarł do Francji przy okazji jej zaślubin z władcą kraju nad Loarą.

Niepozorne, drobne listki szpinaku bogate są w minerały i witaminy.

Szpinak wykazuje właściwości antynowotworowe dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, czyli beta-karotenu oraz witaminy C. Magnez występujący w szpinaku kojąco wpływa na system nerwowy, natomiast żelazo wspomaga leczenie anemii. Szpinak jest polecany także w diecie osób z nadciśnieniem ze względu na zawartość potasu, regulującego pracę serca.

To chyba najwdzięczniejsze liściaste warzywo jeśli chodzi o jego przyrządzanie. Można jeść go na surowo w sałatkach, dusić na farsz do pierogów czy naleśników, zapiekać z makaronem albo ziemniakami. Smażony na maśle z czosnkiem i przyprawami stanowi świetny dodatek do głównego dania.
Ze względu na uniwersalny smak, można przyrządzać go również na słodko w formie ciasta szpinakowego, lodów czy zielonych koktajli z dodatkiem owoców.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska