Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

TOP 12 dań z ziemniaków naszych Czytelników. Oto najlepsze przepisy

mad
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakiem w roli głównej.
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakiem w roli głównej. pixabay.com
Ziemniaki. Bez nich nie ma polskiej kuchni. Z tego bulwiastego warzywa można wyczarować wiele smacznych potraw. Zupa ziemniaczana, placki ziemniaczane, baby ziemniaczane, pierogi z ziemniakami… Są to dania tanie i smaczne. Możliwości jest mnóstwo. Kliknijcie w galerię i zobaczcie propozycje naszych Czytelników na dania z ziemniakami w roli głównej. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

TOP 12 dań z ziemniaków naszych Czytelników

Ziemniaki tłuczone, w mundurkach, puree… Placki ziemniaczane, kopytka, zupa ziemniaczana. Wydawałoby się, że ziemniak to potrawa… nudna. Tymczasem z ziemniaków można przyrządzić wyśmienite dania!

  • Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich
  • Chłopskie jadło, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i jajkiem Koła Gospodyń Wiejskich
  • Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą
  • Kućmok, czyli babka ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich
  • Zupa ziemniaczana klasyczna
  • Placki po zobielsku Koła Gospodyń z Białki
  • Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
  • Placki ziemniaczane z dodatkiem selera
  • Pierogi z kaszanką i ziemniakami gorlickich gospodyń
  • Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą
  • Kulasina, czyli danie z tartych ziemniaków
  • Puszyste placki ziemniaczane z kminkiem i pianą z białek

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Około 1000. Właśnie tyle istnieje odmian ziemniaka na całym świecie. Jest to efekt licznych krzyżowań i sztucznej selekcji. Natomiast w Polsce jest ich około 100. Warto wiedzieć, że każda odmiana znacznie różni się od siebie i że właśnie od dokonania dobrego wyboru zależą losy naszego dania. Dlaczego? A to dlatego, że niezwykle ważna jest skłonność do rozgotowywania się, konsystencja, mączystość czy wilgotność. Ziemniaki podzielono na cztery typy kulinarne, jednak najczęściej spotykane są trzy z nich:

  • Typ A – zwany sałatkowym. Charakteryzuje się delikatną strukturą i zwięzłą konsystencją. Nie rozgotowuje się i bardzo łatwo się go kroi. Wręcz idealny do sałatek! (Np.: Vineta, Ditta, Denar)
  • Typ B – ogólnoużytkowe zwane też wszechstronnie użytkowe. Zwięzły miąższ, lekko wilgotny i mączysty, mają też małą skłonność do rozgotowywania. Do bezpośredniego spożycia – np. w drugim daniu, zupie. Przy końcu gotowania stają się kruche. Zdecydowanie pokochają je fani frytek – podczas smażenia są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. (Np.: Sante, Orlik, Irga)
  • Typ C – mączyste/sypkie. To odmiana, która ma największe skłonności do rozgotowywania się oraz zawiera najwięcej skrobi. Charakteryzują się jasnym miąższem. Idealne do babek, klusek, farszy czy kopytek. (Np. Ibis, Bryza, Gustaw)
od 7 lat
Wideo

Ciasto śliwka w czekoladzie. Lepsze niż popularne słodycze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska