Co można przygotować z kaszy? Pożywny krupnik, doskonałe kaszotto, kotleciki... Pomysłów jest mnóstwo. Zobaczcie przepisy!

Tradycyjny domowy krupnik z kaszą jęczmienną [PRZEPIS]
Składniki
- wywar z kurczaka (ok. 3-4 litry)
- 2-3 garście kaszy
- 1-2 marchewki
- ½ selera
- 1-2 pietruszki
- ½ pora
- 5-6 ziemniaków
- śmietana (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Wykonanie
Z kurczaka (udko lub skrzydełka) ugotować wywar, miękkiego kurczaka wyciągnąć, wodę posolić i wsypać kaszę. Gdy kasza będzie już miękka (około 15-20 minut, ale lepiej w krupniku gotować ją nieco dłużej), dodać jarzyny pokrojone w kostkę lub starte na tarce (oprócz ziemniaków, które należy pokroić w kostkę, a pora w paseczki). Gotować do miękkości jarzyn. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Krupnik można zabielić śmietaną, będzie lepszy.
Przepis Justyny Kalemby

Szybkie kaszotto z kaszy pęczak z kurczakiem [PRZEPIS]
Składniki
- 2 torebki kaszy pęczak
- pierś z kurczaka
- cebula
- gęsta śmietana lub ser mascarpone
- papierówki
- sól
- pieprz
- olej
- estragon
- majeranek
- zioła prowansalskie
- bazylia
- ewentualnie szałwia
Wykonanie
Mięso pokroić i zamarynować w ziołach, soli, pieprzu i oliwie. Najlepiej smakuje po około dobie. Usmażyć na oleju, dodać pokrojoną cebulę i ćwiartki obranych jabłek. W razie potrzeby, podlać wodą i doprawić do smaku. Zagęścić i podać wymieszane z ugotowaną na sypko kaszą. Warto ugotować ją w bulionie lub chociaż doprawić wodę ziołami na smak.
Przepis Iwony Borowiec

Kotleciki z kaszy jaglanej z dodatkiem słonecznika [PRZEPIS]
Składniki
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 2 duże jajka lub 3 mniejsze
- 100 g żółtego sera
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
Wykonanie
Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodać ziarna słonecznika, całe jajka, starty na tarce o małych oczkach ser żółty i mąkę pszenną, wymieszać łyżką. Lekko zwilżonymi rękami lepić małe kotlety. Smażyć z obu stron na oleju.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”

Prosta kasza gryczana z warzywami [PRZEPIS]
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 por
- 50 g świeżego szpinaku
- 1 duża łyżka masła
- sól
- pieprz
Wykonanie
W rondelku rozpuścić masło i podsmażyć pora pokrojonego w krążki. Gdy por nam zmięknie dodać paprykę oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem i dodać pokrojony szpinak.
W osobnym garnku ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
Ugotowaną kaszę dodać do warzyw, wymieszać i podać.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Pikantne naleśniki z kaszą jaglaną [PRZEPIS]
Składniki na naleśniki
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 250 ml wody gazowanej
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- łyżka oleju
- przyprawy: papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, oregano, pieprz, kurkuma
Składniki na farsz
- cebula
- 10 dużych pieczarek
- sól, pieprz
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
Wykonanie
Rozbełtać jajka, dodać mąkę, szczyptę soli i przyprawy, dokładnie wymieszać. Następnie wlać mleko, wodę i olej. Wymieszać do połączenia składników. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle. Kaszę ugotować na sypko.
Pokrojone w plasterki pieczarki usmażyć. Wszystkie składniki wymieszać i chwilę podsmażyć. Farsz zawinąć w naleśniki.
Przepis Moniki Marmuźniak
Zobacz koniecznie!
