Makaron - Polacy chętnie zastępują nim popularne ziemniaki i ryż. Dzieje się tak ponieważ z zachodu stale napływają do nas nowe trendy kulinarne. Jakie dania można przygotować z makaronem? Zobaczcie przepisy!

Szybki makaron świderki z czosnkiem, chili i oliwą [PRZEPIS]
Składniki
- 500 g makaronu, tu świderki
- 6 ząbków czosnku
- 1-2 papryczki chili
- 100 ml oliwy
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilkanaście cienkich plastrów grillowanej cukinii (opcjonalnie)
- sól do smaku
Wykonanie
Ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzić na sitku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion i pokroić w poprzek na cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę. Krótką chwilę podsmażać czosnek i papryczkę uważając, aby czosnek jedynie lekko się zarumienił. Dodać ugotowany makaron oraz natkę pietruszki, doprawić ewentualnie do smaku solą i dokładnie wymieszać. Klasyczne danie kuchni włoskiej, czyli makaron z czosnkiem, chili i oliwą gotowe! Danie jest wystarczające i pyszne, ale również może być urozmaicone o inne dodatki, jak na przykład dodającą kolorów grillowaną cukinię, pokrojoną w cienkie plastry za pomocą nożyka do odbierania warzyw.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Makaron spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem [PRZEPIS]
Składniki
- 15 dag wędzonego boczku
- 10-15 dag pieczarek
- mała śmietana 30-proc.
- żółtko
- sól, pieprz
- makaron spaghetti (ok. pół opakowania)
- tarty parmezan
Wykonanie
Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Gdy już się podsmaży, dodać drobno pokrojone pieczarki.
Dodać sól i pieprz. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Na patelnię wlać śmietanę 30-proc., mocno podgrzać. Rozbełtać żółtko w osobnym naczyniu. Zmniejszyć ogień pod patelnią i powoli lać żółtko intensywnie mieszając.
Polać sosem makaron, posypać serem. Podawać od razu.
Przepis Katarzyny Skuty

Prosta i szybka sałatka z makaronem rurki i pomidorkami [PRZEPIS]
Składniki:
- 400 g makaronu rurki (3 kolory)
- 200-250 g pomidorków koktajlowych
- 200 g sera żółtego
- 2 ząbki dobrego czosnku
- ok. 15 listków świeżej bazylii
- 4 łyżki majonezu
- pieprz, sól
Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pomidorki umyć i pokroić na pół, mniejsze można zostawić w całości. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski przełożyć makaron, pomidorki, ser żółty. Liście bazylii porwać na drobne kawałki (podobno lepiej smakuje jeśli się ją rwie niż kroi nożem), dodać do pozostałych składników. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, pieprz i sól. Wymieszać i gotowe.
Przepis Patrycji-Fudalewskiej-Jasińskiej

Makaron spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym [PRZEPIS]
Składniki
- 250 g makaronu spaghetti
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 100 g pomidorków cherry
- 1 cebula
- 1 szklanka śmietany 30%
- 50 g sera żółtego
- 4 łyżki oliwy
- oregano
- sól, pieprz
Wykonanie
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach.
Na oliwie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażyć około 10 minut. Warzywa zalać śmietaną i dodać żółty ser. Dusić około 3 minut. Dodać ugotowany makaron spaghetti. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawić do smaku oregano, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”

Malecka zapiekanka z makaronem wstążki [PRZEPIS]
Składniki
- 1/2 kg makaronu wstążki
- 30 dag wędliny
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 20 dag sera żółtego
- tłuszcz, sól, pieprz, wegeta
Wykonanie
Makaron ugotować, wędlinę pokroić w paseczki i podsmażyć. Pieczarki i cebulę pokroić, a następnie osobno podsmażyć. Wszystko połączyć razem, układać warstwowo, dodać kukurydzę i połowę żółtego sera, startego na grubych oczkach. Jeszcze raz wymieszać, dobrze doprawić. Włożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch posypać resztą sera i zapiec w piekarniku.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich

Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym [PRZEPIS]
Składniki
- 300 g ziemniaków
- 200 g kiełbasy cienkiej
- 150 g makaronu orkiszowego świderki
- 2 cebule
- 100 g sera żółtego
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W małych naczyniach żaroodpornych układać naprzemiennie porcję ziemniaków, kiełbasy, cebuli i makaronu. Wierzch zapiekanek posypać żółtym serem i oprószyć ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”
Zobacz koniecznie!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?