Nasza Loteria

Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

mad
Do jednych z tradycyjnych dań polskich należy żurek lub barszcz biały. Zobaczcie przepisy na tradycyjne polskie dania obiadowe.
Do jednych z tradycyjnych dań polskich należy żurek lub barszcz biały. Zobaczcie przepisy na tradycyjne polskie dania obiadowe. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska
Kuchnia polska – przepisy. Kuchni polska to przede wszystkim bigos, kapuśniak, kaszanka, żurek i kotlet schabowy. Tak wynika z sondażu przeprowadzonego wśród Polaków na zlecenie Makro Polska. Ale przecież Polska też pierogami i gołąbkami stoi! Zebraliśmy dla Was przepisy na najbardziej charakterystyczne, typowe polskie potrawy. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na barszcze, żurki, gołąbki, pierogi, kaczki, dania mączne i wiele, wiele innych dań, które tak chętnie na co dzień przygotowywane są w polskich domach.

Przepisy kuchni polskiej. Zobacz, co wybrali i co gotują Czytelnicy Gazety Krakowskiej

  • Babka ziemniaczana "kućmok"
  • Barszcz czerwony bez zakwasu
  • Zalewajka z boczkiem lub słoniną
  • Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi
  • Bigos z boczkiem, wieprzowiną, wołowiną, suszonymi grzybami, śliwkami i winem
  • Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty z wołowiną, wieprzowiną, kiełbasą i boczkiem
  • Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich
  • Gołąbki po szykowsku Koła Gospodyń Wiejskich
  • Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
  • Flaki z kaszą Koła Gospodyń Wiejskich
  • Tradycyjna kaczka z jabłkami
  • Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci
  • Kaszanka z grilla według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska
  • Kluski leniwe z bułka tartą
  • Kopytka
  • Tradycyjny kotlet schabowy
  • Pierogi ruskie z najlepszym ciastem z Krzęcina
  • Tradycyjne racuchy z jabłkami od Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelcu
  • Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami KGW z Konaszówki
  • Proziaki, czyli bułeczki na sodzie

Ciągła pogoń za trendami kulinarnymi powoduje, że z coraz mniejszym sentymentem podchodzimy do naszego rodzimego dziedzictwa. Tymczasem to właśnie poznając drzemiące w przeszłości tajemnice łączenia smaków możemy nie tylko urozmaicić najpopularniejsze polskie dania, ale i odkryć zupełnie nieznane kompozycje.

Polecamy! Przepisy na nietypowe pierogi:

Jeżeli zajadałeś się paprykarzem szczecińskim, uwielbiałeś zimne nóżki, a przynajmniej raz w tygodniu na twoim stole lądowały kotlety z mortadeli – ten quiz jest dla ciebie!:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska