Przepisy kuchni polskiej. Zobacz, co wybrali i co gotują Czytelnicy Gazety Krakowskiej
- Babka ziemniaczana "kućmok"
- Barszcz czerwony bez zakwasu
- Zalewajka z boczkiem lub słoniną
- Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi
- Bigos z boczkiem, wieprzowiną, wołowiną, suszonymi grzybami, śliwkami i winem
- Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty z wołowiną, wieprzowiną, kiełbasą i boczkiem
- Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich
- Gołąbki po szykowsku Koła Gospodyń Wiejskich
- Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
- Flaki z kaszą Koła Gospodyń Wiejskich
- Tradycyjna kaczka z jabłkami
- Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci
- Kaszanka z grilla według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska
- Kluski leniwe z bułka tartą
- Kopytka
- Tradycyjny kotlet schabowy
- Pierogi ruskie z najlepszym ciastem z Krzęcina
- Tradycyjne racuchy z jabłkami od Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelcu
- Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami KGW z Konaszówki
- Proziaki, czyli bułeczki na sodzie
Ciągła pogoń za trendami kulinarnymi powoduje, że z coraz mniejszym sentymentem podchodzimy do naszego rodzimego dziedzictwa. Tymczasem to właśnie poznając drzemiące w przeszłości tajemnice łączenia smaków możemy nie tylko urozmaicić najpopularniejsze polskie dania, ale i odkryć zupełnie nieznane kompozycje.
Polecamy! Przepisy na nietypowe pierogi:
Jeżeli zajadałeś się paprykarzem szczecińskim, uwielbiałeś zimne nóżki, a przynajmniej raz w tygodniu na twoim stole lądowały kotlety z mortadeli – ten quiz jest dla ciebie!:
Wideo
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera