Sernik na zimno to jedno z tych ciast, które obowiązkowo musi pojawić się na letnim stole. Jego sekretem jest prostota wykonania i rewelacyjny. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.
- Sernik na zimno z musem truskawkowym i białą czekoladą
- Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
- Sernik na zimno z serka mascarpone z truskawkami i musem truskawkowym
Sernik na zimno z musem truskawkowym i białą czekoladą [PRZEPIS]

Składniki
Spód
- ok. 2 szklanki herbatników
- 90 gram masła
- 2 łyżki cukru pudru
Masa serowa
- 300 g sera białego (zmielony trzy razy)
- 200 g jogurtu greckiego
- 60 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
- 20 ml wody
Mus truskawkowy
- 400 g truskawek
- 100 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody
Biała czekolada
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietany 30%
Wykonanie
SPÓD:
Drobno pokruszone herbatniki wymieszać z cukrem pudrem i roztopionym masłem, wykleić tortownicę ( u mnie 20 cm).
MASA SEROWA:
Żelatynę zalać odrobiną wody, odstawić do napęcznienia, podgrzać cały czas mieszając, wystudzić.
Ser biały i jogurt grecki zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
Dodać żelatynę i wszystko bardzo dokładnie wymieszać, wylać na kruchy spód i odstawić do lodówki do stężenia.
MUS TRUSKAWKOWY:
3/4 truskawek (reszta do przybrania) zmiksować na puree z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem.
Żelatynę zalać odrobiną wody,odstawić do napęcznienia, podgrzać mieszając, wystudzić.
Do musu dodać jogurt oraz żelatynę i wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie wylać na stężałą masę serową.
Wstawić do lodówki.
BIAŁA CZEKOLADOWA:
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietaną, a następnie przestudzoną wylać na stężały mus truskawkowy.
Udekorować truskawkami i pokroić po zastygnięciu.
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką [PRZEPIS]

Składniki
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 g truskawek
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 16 g cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wrzątku
Dodatkowo
- 100 g truskawek na wierzch
- 16 podłużnych biszkoptów
Wykonanie
Galaretkę rozpuścić we wrzątku (najlepiej w wyższej misce, którą szczelnie obkładamy sreberkiem lub folią spożywczą). Wstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Gdy już prawie całkiem stężeje, dodać posiekane truskawki. Następnie znów włożyć do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek homogenizowany, cukry, dalej miksować. Dodać dwie łyżki dżemu truskawkowego, zmiksować.
Odmierzyć 50 ml wrzątku, wsypać żelatynę, energicznie wymieszać aż żelatyna się całkiem rozpuści, a grudki nie będą widoczne.
Przestudzić około 15 minut i wlać jeszcze ciepłą do ubitej śmietany. Wyciągnąć galaretkę z naczynia, przełożyć ją na środek tortownicy. Następnie każdy podłużny biszkopt podzielić na pół i obłożyć nimi brzeg tortownicy. Na środek wylać równomiernie masę śmietanową.
Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Wierzch udekorować truskawkami.
Przepis Joanny Kądziołki
Sernik na zimno z serka mascarpone z truskawkami i musem truskawkowym [PRZEPIS]

Składniki na spód
- 80 g herbatników
- 50 g miękkiego masła
Składniki na masę serową
- 750 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml gorącej wody
Składniki na mus truskawkowy
- 300 g truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 75 ml gorącej wody
- 1-2 łyżki cukru
Dodatkowo
- około 700 g truskawek
Wykonanie
Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Powstałą masą wypełnić dno tortownicy (20 cm). Truskawki przeciąć na pół i ułożyć płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz ułożyć gdzieniegdzie całe truskawki. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody.
Serek zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić. 300 g truskawek rozdrobnić na mus, dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Mus wylać na zastygłą masę serową i ponownie schłodzić.
Na stężałym serniku ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na połówki.
Przepis Anny Loski
