Przepisem na holenderski kebab podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki na 5 dużych porcji
- 8 bardzo dużych ziemniaków
- 2 duże piersi z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 30 dag sera żółtego
- 1/3 główki sałaty lodowej
- 1 ogórek świeży
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
- sól, pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
Składniki na sos I
- 1 jogurt naturalny gęsty (mały kubeczek)
- 4 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- pieprz i sól do smaku
Składniki na sos II
- 3 łyżki majonezu
- 6 łyżek ketchupu pikantnego
- 20 ml przegotowanej zimnej wody
Dodatkowo
- olej rzepakowy do smażenia frytek i kurczaka
- 5 aluminiowych foremek (1 foremka to 1 porcja)
Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w rozgrzanym oleju. Delikatnie posolić i włożyć na dno foremek.
Piersi kurczaka umyć, pokroić w kostkę i usmażyć do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso ułożyć na frytkach. Cebulę usmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie posolić. Opiec na rumiano i ułożyć na warstwie mięsa. Posypać startym żółtym serem i włożyć do nagrzanego do 180sopni piekarnika na 10 minut.
Przygotować sosy: Pierwszy: połączyć jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku. Drugi sos: połączyć majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą.
Każdy kebab polać odrobiną sosu. Wierzch fast fooda posypać sałatą lodową wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w półplasterki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Polać resztą sosów. Podawać od razu - na ciepło.
Zobacz też:Joanna Tokarz: Kulinarne show są nie dla mnie. Wolę zacisze swojej kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
