Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na młode ziemniaki. Jak odróżnić wczesne kartofle od młodych?

opr. Magda Smoleń
Jak odróżnić młode ziemniaki od wczesnych? Czym się różnią? Podpowiadamy.
Jak odróżnić młode ziemniaki od wczesnych? Czym się różnią? Podpowiadamy. fot. pixabay
Czas na pierwsze młode ziemniaki, które stanowią rarytas w naszej kuchni. Są one nie tylko smaczne, ale również zdrowe i bogate w składniki odżywcze. I choć spotkamy różne ich odmiany, nie wszystkie można nazwać „młodymi”. Przypominamy, jak odróżnić ziemniaki wczesne od młodych i dlaczego warto poczekać właśnie na te drugie.

Spis treści

Ziemniaki wczesne, czyli jakie?

Ziemniaki należą do najczęściej spożywanych produktów na polskich stołach. Dostępne na rynku już od początku kwietnia roku często kuszą swoim wyglądem przypominającym młode ziemniaki, choć nie mają z nimi nic wspólnego. Ziemniaki wczesne kupimy już w kwietniu, a nawet w marcu! Od młodych kartofli różnią się okresem zbiorów i bardzo często smakiem. Co najważniejsze – nie pochodzą one od polskich rolników, a sprowadzane są z zagranicy. Stanowią też w pełni dojrzały produkt.

„Młode ziemniaki” – delikatne i pełne dobra

To określenie zarezerwowane jest wyłącznie dla kartofli krajowych, dojrzewających w naszych warunkach klimatycznych i pojawiających się na sklepowych półkach na przełomie maja i czerwca. Mają charakterystyczną łuszczącą się skórkę, są bardzo delikatne i wrażliwe na uszkodzenia. Do sprzedaży trafiają bezpośrednio po zebraniu z pola, często pokryte jeszcze ziemią, która chroni je przed nadmierną utratą wody. Dzięki temu są świeże, nie wysychają i dłużej zachowują wszystkie cenne właściwości.

Wiele dobrego w małym ziemniaku

Młode ziemniaczki wyróżniają się niewielkim rozmiarem i cieniutką, delikatną skórką. Są znacznie mniej kaloryczne od ziemniaków wczesnych, ponieważ mają dużo wody, a mniej skrobi. Zawierają znaczne ilości potasu, beta-karotenu, witaminy C oraz fosforu, przy czym najwięcej składników odżywczych znajduje się tuż pod ich skórką. Dlatego przed zjedzeniem wystarczy je dokładnie umyć, najlepiej bez obierania, i ugotować na parze lub upiec w folii, by zachować wszystkie ich walory zdrowotne.

Prosto, zdrowo i smacznie, czyli ziemniak na obiad i kolacje

Młode ziemniaki nie wymagają specjalnych dodatków. Najlepiej smakują ugotowane i podane z masłem, kefirem, kwaśną śmietaną czy maślanką. Doskonale komponują się ze świeżymi ziołami i koperkiem.
Bardzo często serwowane są także z jajkiem sadzonym, mizerią lub gotowaną młodą kapustą. To produkt, który ma szerokie zastosowanie kulinarne - poza gotowaniem można je opiekać, grillować i nadziewać ulubionymi dodatkami. Doskonale wpisują się w zdrową, zbilansowaną dietę, dlatego warto łączyć je z sezonowymi warzywami bądź wkrajać do sałatek.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska