Polacy pokochali ziemniaki. Ze świecą szukać tego, kto jeszcze nigdy nie miał go w ustach. Statystyczny mieszkaniec nadwiślańskiego kraju zjada około 100 kg ziemniaków rocznie. Imponujący wynik, prawda?

Ziemniaki zapiekane z boczkiem lub kiełbasą [PRZEPIS]
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- ½ kg boczku wędzonego lub kiełbasy
- 2-3 cebule
- sól
- pieprz
- ser żółty (opcjonalnie)
Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: posolone i popieprzone ziemniaki, boczek i cebulę. Ostatnia warstwa to ziemniaki. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 do 2 godzin. 15 minut przed końcem pieczenia można posypać startym serem żółtym.
Przepis Justyny Kalemby

Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback [PRZEPIS]
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 sztuki kiełbasy (np. ostrołęckiej ZM Pekpol)
- 1 ząbek czosnku
- świeży majeranek
- olej
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórki. Ostrym nożem naciąć prawie do końca. Uważać, aby nie przekroić ich na pół. Kiełbasę pokroić w plasterki. Z majeranku oderwać listki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
W szczeliny w ziemniakach wcisnąć kiełbaskę, majeranek i co kilka szczelinek czosnek. Całość skropić olejem i doprawić solą i pieprzem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni w naczyniu żaroodpornym przez około godzinę (aż ziemniaki będą miękkie).

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana [PRZEPIS]
Składniki
- 60 dag mięsa mielonego
- ok. 7-8 większych ziemniaków
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka soku pomidorowego
- kminek
- słodka mielona papryka
- sól, pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- duża łyżka masła
- ok. pół szklanki mleka
- ser żółty do posypania
Wykonanie
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Poddusić razem na rozgrzanym oleju. Dodać mięso mielone i przyprawy. Na koniec wlać sok pomidorowy, zagotować pilnując, aby płyn nie odparował za bardzo.
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać przyprawę do ziemniaków, masło i mleko. Ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Konsystencja ma być lekka i puszysta (w razie potrzeby dolać mleka). Mięso rozłożyć w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lub rozłożyć do 4 mniejszych na każdą porcję. Na mięsie rozłożyć ziemniaki, posypać je startym serem.
Potrawę zapiekać 25 minut w 180 stopniach.
Przepis Katarzyny Skuty

Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i papryką [PRZEPIS]
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 średnie piersi kurczaka
- ok. 10 dużych pieczarek
- 2 cebule
- 2 małe papryki
- pieprz czarny
- sól
- suszona natka pietruszki
- oliwa
- 2 jajka
- 200 ml śmietany
- 50 g tartego sera żółtego
Dodatkowo
- masło
- bułka tarta
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, tak aby nie było zbyt miękkie. Następnie odstawić, aby przestygły. Gdy będą już chłodne pokroić je w grube plastry. W międzyczasie pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na odrobinie oliwy. Przyprawić do smaku. Gdy będą już miękkie, przełożyć do miseczki i odstawić.
Cebulę obrać, pokroić w półtalarki i także podsmażyć. Gdy już się zrumieni, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, obsypać czarnym pieprzem i solą. Całość smażyć ok. 7 minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy ostatni składnik - czyli paprykę, którą pokroić w dużą kostkę. Gdy wszystkie składniki są już gotowe pora na łączenie. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wyłożyć połowę ziemniaków, pokrojonych w plastry. Na to wyłożyć pieczarki, kurczaka z cebulą i paprykę. Przykryć resztą ziemniaków, posypujemy natką pietruszki.
W śmietanie rozbełtać jajka. Zalać zapiekankę masą jajeczno-śmietanową, posypać serem i zapiekać w piekarniku w 200 stopniach przez około pół godziny.
Przepis Andżeliki Knop
Zobacz koniecznie!
