https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe pieczywo - jak zrobić? Szybkie i proste przepisy na domowe bułki i chleb bez zakwasu [PRZEPISY]

mad
Jak zrobić domowy chleb bez zakwasu i bułki drożdżowe? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników!
Jak zrobić domowy chleb bez zakwasu i bułki drożdżowe? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników! pixabay.com
Domowe pieczywo. Jak zrobić domowy chleb i bułki? Zebraliśmy dla Was proste przepisy naszych Czytelników. Chleb bez zakwasu i pyszne, łatwe bułki.

Pieczenie domowego chleba wcale nie jest trudne! Wystarczy mąka, drożdże, woda i sól. Istnieją też oczywiście przepisy na chleb na zakwasie, jednak jest on trochę trudniejszy do zrobienia. Dlatego podajemy przepisy na chleb bez zakwasu oraz recepturę na pyszne, domowe bułki.

Chleb upieczony w warunkach domowych zdecydowanie odbiega smakiem od tego kupionego w pobliskim sklepie. Tak samo bułki. Nie zawierają polepszaczy i mamy pewność, że nie dodaliśmy do nich nic niezdrowego.

Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń Wiejskich z Białki.
Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń Wiejskich z Białki. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kg mąki żytniej
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 litra wody (może być również serwatka)
  • łyżka soli
  • szczypta cukru
  • do wyboru – kminek, nasiona słonecznika, dyni, czarnuszka, anyżek

Wykonanie
Mleko letnie rozrobić z drożdżami i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Mąki wymieszać, dodać sól, kminek (lub inne – wedle gustu), wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy podwoi objętość, przygnieść, nałożyć do formy. Znów odstawić do wyrośnięcia.
Upiec na rumiano w temperaturze 180 stopni.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Przepisy na inne chleby domowe znajdziecie tu: KLIK

Drożdżowe proste bułki domowe.
Drożdżowe proste bułki domowe. Fot. Katarzyna Skuta

Drożdżowe proste bułki domowe [PRZEPIS]

Składniki na ok. 15 bułeczek 

  • 0,5 kg mąki tortowej 
  • 5 dag drożdży 
  • 1 jajko 
  • 0,5 kostki margaryny 
  • 250 ml mleka 
  • sól, cukier

 

Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i zalać 1 łyżką mleka. Dodać troszeczkę mąki i wymieszać. Odstawić. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę mleka, mąki, 1 łyżkę cukru i jajko. Dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać dalej aż składniki dobrze się połączą (można do tego celu użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż dwukrotnie powiększy objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, pokroić na porcje i nadać kształt bułeczkom. 
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach. 
Bułeczki można nadziać np marmoladą, białym serem lub owocami. Doskonale jednak smakują również bez nadzienia. 
Przepis Katarzyny Skuty

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 14

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

S
Sylwia

A ja mam sprawdzony przepis na pyszny chlebek dla wegan: https://lifemanagerka.pl/2019/10/weganski-chlebek-bananowy-szybki-prosty-przepis/ Banalny w wykonaniu :)

G
Gość
15 marca, 9:59, Gość:

Bulki twarde,wyglad nie taki jak prezentowany w artykule,a robione zgodnie z przepisem,więcej nie zrobię

15 marca, 11:26, Gość:

Tortowej

17 marca, 20:40, Gość:

Tortowa nadaje sie na paczki a nie na bulki

Dokładnie powinna być mąka typ550 _650 nadto trzeba zaparować piekarnik przed pieczeniem i wstawić miseczkę z wodą pod spod tj. półkę niżej. Ze juz nie powiem o wyrastaniu ciasta, drożdżowe nie lubi pośpiechu.

J
Jurek

Ach! Przepis jest jak to zrobić ale kto dzisiaj ma chęci. Gospodynie poumierały. Dzisiaj wszystko gotowce z Lidla i Biedronki.

G
Gość
15 marca, 9:59, Gość:

Bulki twarde,wyglad nie taki jak prezentowany w artykule,a robione zgodnie z przepisem,więcej nie zrobię

15 marca, 11:26, Gość:

Tortowej

Tortowa nadaje sie na paczki a nie na bulki

G
Gość
13 marca, 20:33, Chałka:

Ciasto z mąki, nie przerobione przez drożdże zakwasu, nie jest tym pysznym chlebem o niezapomnianym smaku żurku. Zakwas można bardzo łatwo zrobić z mąki żytniej razowej i przegotowanej, ostudzonej wody. : p

17 marca, 8:53, Betty:

Bo skąd tu teraz wziąć drożdże? Wszystkie wykupione.?

Drożdże już są. W osiedlowych sklepach można dostać bez problemu

B
Betty
13 marca, 20:33, Chałka:

Ciasto z mąki, nie przerobione przez drożdże zakwasu, nie jest tym pysznym chlebem o niezapomnianym smaku żurku. Zakwas można bardzo łatwo zrobić z mąki żytniej razowej i przegotowanej, ostudzonej wody. : p

Bo skąd tu teraz wziąć drożdże? Wszystkie wykupione.?

W
Wąchacz

Kupię drożdże, dobrze place

E
Emil

Najpierw trzeba mieć drożdże, a przez tę pandemię zostały wykupione przez bojaźliwych

G
Gość
15 marca, 9:59, Gość:

Bulki twarde,wyglad nie taki jak prezentowany w artykule,a robione zgodnie z przepisem,więcej nie zrobię

Tortowej

G
Gość
15 marca, 9:59, Gość:

Bulki twarde,wyglad nie taki jak prezentowany w artykule,a robione zgodnie z przepisem,więcej nie zrobię

A jakiej maki Pani uzywala?

G
Gość

Bulki twarde,wyglad nie taki jak prezentowany w artykule,a robione zgodnie z przepisem,więcej nie zrobię

G
Gość
14 marca, 20:31, Gość:

Bułki. 5dkg drożdży. Świeżych? I czy można dodać suche (jeśli tak to ile)?

Wedlug przelicznika 25 gram drozdzy swiezych to 7 gram drozdzy suchych

G
Gość

Bułki. 5dkg drożdży. Świeżych? I czy można dodać suche (jeśli tak to ile)?

C
Chałka

Ciasto z mąki, nie przerobione przez drożdże zakwasu, nie jest tym pysznym chlebem o niezapomnianym smaku żurku. Zakwas można bardzo łatwo zrobić z mąki żytniej razowej i przegotowanej, ostudzonej wody. : p

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska