Pieczenie domowego chleba wcale nie jest trudne! Wystarczy mąka, drożdże, woda i sól. Istnieją też oczywiście przepisy na chleb na zakwasie, jednak jest on trochę trudniejszy do zrobienia. Dlatego podajemy przepisy na chleb bez zakwasu oraz recepturę na pyszne, domowe bułki.
Chleb upieczony w warunkach domowych zdecydowanie odbiega smakiem od tego kupionego w pobliskim sklepie. Tak samo bułki. Nie zawierają polepszaczy i mamy pewność, że nie dodaliśmy do nich nic niezdrowego.

Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 kg mąki żytniej
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 litra wody (może być również serwatka)
- łyżka soli
- szczypta cukru
- do wyboru – kminek, nasiona słonecznika, dyni, czarnuszka, anyżek
Wykonanie
Mleko letnie rozrobić z drożdżami i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Mąki wymieszać, dodać sól, kminek (lub inne – wedle gustu), wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy podwoi objętość, przygnieść, nałożyć do formy. Znów odstawić do wyrośnięcia.
Upiec na rumiano w temperaturze 180 stopni.
Przepis Koła Gospodyń z Białki
Przepisy na inne chleby domowe znajdziecie tu: KLIK

Drożdżowe proste bułki domowe [PRZEPIS]
Składniki na ok. 15 bułeczek
- 0,5 kg mąki tortowej
- 5 dag drożdży
- 1 jajko
- 0,5 kostki margaryny
- 250 ml mleka
- sól, cukier
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i zalać 1 łyżką mleka. Dodać troszeczkę mąki i wymieszać. Odstawić. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę mleka, mąki, 1 łyżkę cukru i jajko. Dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać dalej aż składniki dobrze się połączą (można do tego celu użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż dwukrotnie powiększy objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, pokroić na porcje i nadać kształt bułeczkom.
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Bułeczki można nadziać np marmoladą, białym serem lub owocami. Doskonale jednak smakują również bez nadzienia.
Przepis Katarzyny Skuty
