Nie wiecie, co zrobić z zapasami jedzenia? Zadzwońcie na "Pogotowie kulinarne"
Akcja Małopolskiego Ambasadora Smaku „Pogotowie kulinarne”. Jak już informowaliśmy, w Krakowie ruszyła akcja małopolskich kucharzy „Pogotowie kulinarne”. Jeżeli nie wiecie, co zrobić z zapasami jedzenia, jak nie marnować żywności w czasach epidemii koronawirusa - można zadzwonić pod numer telefonu 782 340 531 i uzyskać bezpłatnie porady profesjonalnych szefów kuchni.
My poprosiliśmy Aleksandra Zachutę pomysłodawcę „Pogotowia kulinarnego” o kilka porad na temat drożdży. Czym można zastąpić drożdże? Czy da się upiec bułki bez drożdży? Czy jest jakiś przepis na szybkie pieczywo bez drożdży?

W sklepach brakuje drożdży
Z powodu epidemii koronawirusa ludzie masowo wykupili drożdże. Czy da się w ogóle zrobić pieczywo bez drożdży?
Choć pieczenie prawdziwego, domowego chleba czy bułek bez drożdży czy zakwasu jest prawie niemożliwe, to jednak w chwili kiedy nie mamy czasu nastawić zakwasu albo drożdże są nieosiągalne, możemy spróbować upiec pyszne bułeczki z wykorzystaniem sody lub proszku do pieczenia.
Jak więc zrobić bułki bez drożdży?
No domowe bułki bez drożdży potrzebujemy:
- 3 szklanki mąki
- 350 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżkę miodu lub cukru
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej/proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy w dowolnym kształcie bułeczkę. Bułeczki spłaszczamy. Blachę wykładamy papierem i układamy na niej placuszki z ciasta. Dobrze jest przed pieczeniem posmarować bułeczki z wierzchu wodą, aby skórka była chrupiąca. Można też posypać makiem lub sezamem albo innym ulubionym ziarnem. Całość wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25 min na złocisty kolor!
Kraków. Gdzie można kupić drożdże i dlaczego są towarem defi...
Z chlebem bez drożdży i zakwasu będzie chyba nieco trudniej…
Ależ skąd. A oto przepis na chleb bez drożdży i zakwasu! Ważne jest, aby trzymać się przepisu, by pieczywo nie miało gorzkiego posmaku proszku do pieczenia czy sody. Chlebek najlepiej piec w podłużnej blasze 27x8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Aby upiec chleb bez drożdży potrzebujemy:
- 450 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub 500
- 450 ml maślanki
- 1 płaską łyżeczkę soli
- 3/4 całkowicie płaskiej łyżeczki sody
- 3/4 całkowicie płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- sezam, mak lub czarnuszka do oprószenia chleba
- woda do posmarowania wierzchu chleba
Wszystkie składniki dodajemy do miski z przesianą mąką i zagniatamy! Przekładamy do foremki, przecieramy wodą, posypujemy ziarnami i pieczemy ! Wsadzamy do rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 - 180 i pieczemy jeszcze 35 - 40 min.
Kroimy gdy wystygnie!
Idźmy krok dalej… Da się zrobić chleb bez drożdży, proszku do pieczenia czy sody?
Oczywiście! Przepis ekstremalny – chleb bez drożdży i proszku do pieczenia! Potrzebujemy:
- 100 gram otrębów owsianych
- 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
- 100 gram pestek słonecznika
- 100 g siemienia lnianego
- 100 gram pestek dyni
- 50 g ziaren orkiszu lub pszenicy
- 40 g sezamu
- 10 g czarnuszki
- pół łyżeczki soli morskiej
- 150 gram maślanki
- 5 łyżek mielonego siemienia lnianego lub 5 jajek
Mielone złote siemię lniane lub jajka mieszamy z maślanką i solą, następnie wlewamy ją do mieszanki płatków i ziaren. Całość najlepiej wyrabiamy za pomocą robota kuchennego. Gotową masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu ostrożnie odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy wystudzony chleb ząbkowanym nożem.

Macie pytania? Dzwońcie na „Pogotowie Kulinarne” albo napiszcie pytanie w komentarzu.
Zobacz koniecznie!
Macie pytania? Dzwońcie na „Pogotowie Kulinarne” albo napiszcie pytanie w komentarzu.
