Ten wyjątkowy chleb doskonale smakuje z sałatą, plastrem sera lub szynki. Przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki na małą keksówkę
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki płatków jaglanych
- ½ szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła kokosowego
- 1 i ¾ szklanki wody
- 3 łyżki dżemu 100%
- 40 g suszonej żurawiny
- 40 g mielonych orzechów włoskich
- 40 g płatków migdałów
- 40 g orzechów laskowych
- 40 g drobnych rodzynek
- 20 g ziaren słonecznika
Wykonanie
Wszystkie składniki sypkie przełożyć do miski: płatki owsiane i jaglane, siemię lniane (można użyć mielonego), nasiona chia i słonecznika, sól oraz bakalie. Masło kokosowe roztopić, połączyć „miotełką” z przegotowaną, bardzo letnią wodą oraz dżemem. Przelać do składników suchych. Wymieszać, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i mocno ubijamy dłońmi. Odstawić na 3 godziny, następnie piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągnąć chleb z formy (od góry przełożyć blaszką i przewrócić na drugą stronę). Ściągnąć ostrożnie papier do pieczenia i dopiec chlebek około 20 minut. Studzić najlepiej całą noc i dopiero następnego dnia pokroić. Chleb taki z racji wielu ziaren troszkę się kruszy, ale jest to rzeczą normalną.
