Gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto – pichcenie w jednym garnku jest coraz popularniejsze. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?
Do największych atutów dań jednogarnkowych z pewnością należy prosta receptura, która nie wymaga przestrzegania wielu rygorystycznych zasad w czasie gotowania. Na korzyść potraw przygotowanych w jednym garnku przemawia także ich wyrazisty i wielowymiarowy smak, który możliwy jest do osiągnięcia dzięki swobodnemu przenikaniu się kluczowych aromatów wszystkich składników.
TOP 10 dań jednogarnkowych naszych Czytelników:
- Garnek rozmaitości
- Wołowe ragout z fasolą
- Meksykański garnek
- Kociołek różności z szynką, fasolą i makaronem
- Fasolka po bretońsku
- Rozgrzewająca, gęsta zupa z soczewicy i ziemniaków
- Warzywa smażone z boczniakami
- Leczo
- Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i papryką
- Ziemniaki zapiekane z jajkami
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Zobacz koniecznie!
